CRNA HRONIKA

Podnesena žalba na oslobađajuću presudu u slučaju Šege, Hasanovića i Gurbeta

Ostvarena protivpravna imovinska korist od oko 500 hiljada KM

Redakcija

10.12.2014

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu za 3 optužene osobe koje se terete za krivična djela u vezi sa uništavanjem viškova naoružanja, čime je ostvarena protivpravna imovinska korist od oko 500 hiljada KM.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Tužilaštvo BiH je na osnovu odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH podnijelo žalbu vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH protiv pomenute presude zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Sud BiH oslobodio je od optužbe Marija Šegu, rođenog 1960. godine u Sarajevu, Šefika Hasanovića zvanog “Šeške“, rođenog 1966. godine u Novom Travniku i Muhameda Gurbetu, rođenog 1962. godine u Bugojnu, da su izvršili - Šego Mario i Hasanović Šefik krivična djela nesavjestan rad u službi u sticaju sa krivičnim djelom krivotvorenja službene isprave iz člana 226. stav 1. KZ-a BiH, a Gurbeta Muhamed krivično djelo krivotvorenja službene isprave i krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja iz člana 383. KZ-a FBiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti optužene da su u periodu od 2007. do 2009. godine, optuženi Šego i Hasanović kao službene osobe u institucijama BiH, odnosno Ministarstvu odbrane BiH, te optuženi Gurbeta kao direktor preduzeća Binas d.d. Bugojno, počinili predmetna krivična djela. Počinjenim krivičnim djelima je nanesena velika šteta državi Bosni i Hercegovini zbog velikih količina naoružanja koje su prikazane kao uništene, iako uništavanje nije izvršeno, što je izazvalo veliku opasnost za sigurnosnu situaciju. U optužnici se navodi da su optuženi na različite načine ostvarili nezakonitu imovinsku korist i oštetili državu BiH za iznos od oko pola miliona KM.

Zbog svega navedenog, Tužilaštvo BiH predlaže da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži ovu žalbu i ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

 

 

 

  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.