CRNA HRONIKA

"Neodoljivi ljubavnik" Banjoj Luci mora isplatiti više od pola miliona KM

Okružni sud Banja Luka preinačio prvostepenu presudu

M. M.

10.12.2014

Okružni sud u Banjaluci, uvažio je žalbu banjalučkog Okružnog tužilaštva na presudu Osnovnog suda Banja Luka kojom je u aprilu ove godine Miloš Šmitran iz Banje Luke, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, osuđen na šest mjeseci zatvora, te mu oduzeta imovinska korist u iznosu od 25.000 KM.

Oštećena strana, odnosno grad Banja Luka je upućena je tada na parnični postupak, saopšteno je iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Prema riječima glasnogovornice ove pravosudne institucije Maje Đaković Vidović, banjalučki Okružni sud ovu prvostepenu presudu je preinačio u dijelu odluke o kazni tako što je Šmitranu, pored kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci izrekao i novčanu kaznu, kao sporednu, u iznosu od 15.000 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od šest mjeseci, te ga obavezao da Gradu Banjoj Luci na ime imovinsko-pravnog zahtjeva isplati iznos od 539.410 KM, također u roku od šest mjeseci.

Podsjetimo, Šmitran je, kao bivši načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Administrativnoj službi Grada Banja Luka, osuđen zbog zloupotrebe položaja, tako što je i sebi i drugima pribavio imovinsku korist.

Obimna istraga koja je tada provedena odnosila se na način sticanja nekretnina, prvenstveno osam stanova, u vrijeme njegovog dvanaestogodišnjeg mandata na toj funkciji, te zloupotrebu položaja.

Njega su, naime, supruge poginulih boraca optuživale da ih uslovljavao seksualnim uslugama kako bi dobile stan.Šmitran je to negirao, ali je za sebe kazao da je "neodoljiv ljubavnik".

Od osam stanova za koje je utvrđeno da posjeduje, jedan je dobio kao kadar, pet je kupio, a dva kupljena pretvorio je u poslovne prostore.

 Šmitran je prošle godine, poslije 12 godina rada, dobio otkaz s posla u Administrativnoj službi grada.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.