CRNA HRONIKA

Akcija "Oskar": Među uhapšenim Ali Lokaj, Muharemi Nijazi, Hakija Mehović, Nermin Planinić

Ukupno zaplijenjeno 1,2 kg heroina i 500 gama skanka

Redakcija

11.12.2014

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva "Oskar" koja se izvodi na području Sarajeva, Zvornika i Bihaća. 

Uhapšeno je osam osoba  inicijala A.L. (1957), M.N. (1963), H.M. (1961), N.P. (1976), V.M. (1950), E.I. (1979), A.E. (1963) i R.B. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Avaz saznaje iz izvora bliskih SIPA-e da su među uhapšenima Ali Lokaj, Muharemi Nijazi, Hakija Mehović, Nermin Planinić.

Izvršeni su pretresi objekata na deset lokacija prilikom čega je pronađeno i privremeno oduzeto najmanje 1050 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „heroin“ i oko 800 grama smjese za miksanje narkotičkog sredstva, precizna digitalna vaga, pribor za miješanje i pakovanje narkotičkih sredstava, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšeni u okviru ove akcije sumnjiče sa da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe kontinuirano, u periodu od juna do decembra 2014. godine, vršili neovlašteni promet opojne droge „heroin“ i „skunk“ sa područja Makedonije, Crne Gore i Kosova na područje BiH i dalje radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

U navedenom periodu u tri navrata izvršena je zapljena od ukupno 1200 grama heroina i 500 gama skanka na području BiH i Srbije, te je do sada uhapšeno pet osoba, pripadnika organizirane kriminalne grupe. 

Policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Srbije i MUP-a Tuzlanskog kantona, proveli su višemjesečnu složenu kriminalističku istragu koja je rezultirala utvrđivanjem činjenica i prikupljanjem dokaza o kriminalnim aktivnostima osumnjičenih osoba. Posebno su istakli izuzetnu saradnju i zajednički nastup SIPA-e i OSA-e BiH u ovom predmetu.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja se danas realiziraju.

Navedene aktivnosti realiziraju se u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.