CRNA HRONIKA

Osumnjičeni Fundup Radoman predao se Tužilaštvu BiH

Pod istragom zbog ratnog zločina

Redakcija

11.12.2014

U jutarnjim satima, osumnjičeni Fundup Radoman (1964), koji je pod istragom Tužilaštva BiH zbog ratnog zločina, stupio je jutros u kontakt sa pravosuđem i policijom i predao se policiјskim službenicima SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni je predat postupajućem tužiocu iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u svojstvu vojnika VRS,  sredinom 1992. godine, zajedno sa još jednim NN licem, na području opštine Foča  iz kuće izveo tri lica bošnjačke nacionalnosti, od čega dvoje djece uzrasta od 14 i 12 godina, i odveo ih na obalu Drine u namjeri da izvrši strijeljanje ovih žrtava.

Također, osumnjičeni se tereti da je sredinom 1992. godine u Čohodar mahali u Foči, zajedno sa još dva lica ubio više lica, mahom žena i djece bošnjačke nacionalnosti među kojima su bila djeca uzrasta od 13 i 6 godina, pucajući iz automatskog oružja.

On se sumnjiči da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka k) i a), u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će odlučiti o prijedlogu za određivanje mjere pritvora u skladu sa zakonom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.