CRNA HRONIKA

Prevarom od invalida uzimale dio potraživanja

Izvještaj protiv dvije ženske osobe zbog prevare

M. M.

11.12.2014

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su jučer sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv N.O.O. i Ž.S. zbog sumnje da je prvoprijavljena počinila krivična djela prevara, posebni slučajevi krivotvorenja isprave, nadripisarstvo, protivzakonito posredovanje, te pokušaj prevare, dok se drugoprijavljena sumnjiči da je počinila krivično djelo prevara, saopšteno je iz FUP-a.

Naime, D. O. O. je, došavši do spiskova osoba s invaliditetom kojima Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH duguje novac, sačinila lažne advokatske ugovore o zastupanju, obmanjujući te osobe da su takvi ugovori valjani, nakon čega su se oni obavezali da će nakon što im novac legne na žiro račun uplatiti 12 posto od uplaćene sume na ime advokata. 

Ona je zatim angažovala Ž. S. da pronalazi i kontaktira osobe s invaliditetom koje imaju potraživanja od Ministarstva, kojima je nudila pomoć prilikom naplate dugovanja, dajući da potpišu lažne advokatske ugovore o zastupanju na osnovu koji su im oni uplaćivali 12 do 20 posto od sume koju im je uplatilo Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Iz Federalne uprave policije su nam rekli da nam u ovoj fazi istrage ne mogu otkriti više detalja ovog slučaja, osim što su naglasili da osumnjičene nisu uposlenice Ministarstva, a da da je način na koji su došle do pomenutih spiskova predmet istrage.

Saznali smo i da su lažne ugovore sklapale sa potpisom i pečatom stvarnog advokata, ali da je utvrđeno da on nema ništa s navedenim krivičnim djelom.
Iz Federalne uprave policije su kazali da se građani koji su prevareni na ovaj način mogu javiti u Terenski ured Federalne uprave policije u Sarajevu radi dokumentovanja navedenih krivičnih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.