Ubica Milenko Lakić Laki opet bolestan

Odgođeno suđenje zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića

Ad. A.
12.12.2014 23:55

Suđenje zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, koja se tereti za više monstruoznih likvidacija, međunarodnu trgovinu narkoticima, otimanje dionica Fabrike čarapa “Ključ” te za druga teška krivična djela, jučer se nije održalo, jer je optuženi Milenko Lakić Laki bolestan.

Službena zabilješka

Sudski policajci krenuli su po Lakića u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, ali su ga zatekli u medicinskim prostorijama, gdje im je rekao da je bolestan te da ne može prisustvovati ročištu, što je potvrdio i ljekar koji ga liječi. Policajci su o svemu sačinili službenu zabilješku, koju je u sudnici pročitao predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH Senadin Begtašević.

milenko-lakic-2

Arhiv (Lakić: Prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora)

Lakić je i ranije imao zdravstvenih problema, a nedavno je prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zbog bolova u žuči. Njegov branilac Dejan Bogdanović ranije je govorio da je Lakić u posljednjih nekoliko sedmica pod jakom terapijom zbog zdravstvenih tegoba.

Inače, presudom prvostepenog vijeća Suda BiH Turković je osuđen na 40 godina zatvora, kao i njegov omiljeni ubica Lakić, dok je Saša Stjepanović dobio 12 godina, Fadil Aljović pet, a Muamer Zahitović Ševrtko tri godine robije. Na sljedećem ročištu postupajuće vijeće odlučit će hoće li se reproducirati iskaz Danijela Planinčića, koji se nagodio s Tužilaštvom pa je osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora.

U drugostepenom postupku do sada su reproducirani iskazi zaštićenog svjedoka Isljama Kalendera te svjedoka pokajnika Seada Dumanjića (osuđen na pet godina zatvora), kao i Dragiše Rajaka, koji je osuđen na dvije godine robije.

Podsjećamo da se, prema navodima optužnice, Turković i njegovi saučesnici terete za likvidacije Mithata Mekića Mikija te njegove trudne djevojke, koji su mučki ubijeni u kući u Binježevu, a svjedoci Kalender i Dumanjić kazali su da ih je ubio Turković.

Iskopao grob

Njihova tijela poslije su sahranjena u improviziranim grobnicama, koje je iskopao Rajko Milovanović, koji je poslije ubijen u Johovcu kod Janje, gdje je zatrpan u grobu koji je sam iskopao.

Sličnu sudbinu doživjeli su Mario Tolić i Verner Ajdari, koje je Turković namamio u kuću na Bistriku, gdje ih je Lakić izrešetao iz niklovanog “škorpiona” sa prigušivačem. Njihova tijela smještena su u vreće za spavanje te su, također, sahranjena u improvizirane, plitke grobnice, nakon čega su posuti krečom.

Turković se, također, tereti da je organizirao pljačku u Sarajevskom aerodromu, odakle je ukradeno 2,5 miliona maraka.    

Naredno ročište zakazano je za 15. decembar ove godine.

 

NA VRH