CRNA HRONIKA

Ukinuta i druga presuda Neziću i Bašanoviću

Vrhovni sud Federacije BiH

A. Džonlić

12.12.2014

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je pritvor te po drugi put poništio prvostepenu presudu Vijeća Kantonalnog suda u Zenici, kojim je predsjedavao sudija Nermin Tešnjak.

Treće suđenje

Prvostepeni sud je u dva navrata, u novembru prošle te sredinom ove godine, osudio Zeničane Jasmina Nezića i Damira Bašanovića za izazivanje opće opasnosti sa po pet godina i deset mjeseci zatvora.

Bili su nepravosnažno osuđeni za pucnjavu i revolveraški obračun 22. septembra 2012. godine na Staroj pijaci u centru Zenice, gdje je u razmjeni vatre dok je čekao gradski prijevoz stradao nedužni Amer Pivić (18), a ranjene su još tri osobe.

Ranije su optuženi Džemal Mahmić i Goran Popović osuđeni za izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja te su pravosnažno osuđeni na po tri godine i devet mjeseci zatvora.

Kako nam je rekao sudija Tešnjak, do Kantonalnog suda u Zenici stigao je jedino pismeni otpravak odluke o ukidanju pritvora za optužene te nezvanična informacija da je po drugi put ukinuta presuda, što znači da će se treće suđenje optuženima, koji će se braniti sa slobode, odvijati pred Vrhovnim sudom FBiH u Sarajevu.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Zenici, koju je prihvatio Sud, s Bašanovićem i Nezićem bio je i Emir Fetić, koji je u bijegu, te su oni sačekali i pištoljima napali i teško ranili Gorana Popovića i Džemala Mahmića, koji su im uzvratili u pucnjavi.

Nema izvršioca

Vrhovni sud FBiH tvrdi, pak, da su povrijeđena proceduralna prava te da prvostepeni sud nije objektivno sagledao ulogu i pojedinačni značaj aktera.

Policija nikada nije pronašla ni oružje kojim je ubijen nedužni mladić, a optužnicama nije navedeno je li Fetić taj od čijeg je metka stradao Pivić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.