CRNA HRONIKA

Oduzeto 1.080 kutija cigareta i 148 kg duhana

Uprava za indirektno oporezivanje

Redakcija

13.12.2014

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prijelazu Hum privremeno su oduzeli 1.080 kutija cigareta marke „B&B“, koje su se pokušale prokrijumčariti u carinsko područje BiH. 

U okviru operativne akcije „Duvan 14“ ne nekoliko pijaca u Sarajevu i Ističnom Sarajevu službenici UIO privremeno su oduzeli 148 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje, koji se nezakonito prodavao.

U sklopu Operativne aktivnosti „Duvan 14“, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnih centara UIO Sarajevo, Tuzla i Mostar, izvršili su kontrole na širem području grada Sarajeva, usmjerene na otkrivanje nepravilnosti vezanih za prometovanje duvana i duvanskih prerađevina.

Tom prilikom privremeno je oduzeto 26,5 kg rezanog duhana od tri fizička lica na Gradskoj pijaci Ilidža. Na Gradskoj pijaci Ciglane je kontrolisano 5 fizičkih lica i privremeno je oduzeto 48,5 kg. rezanog duhana. Asistenciju su pružali policijski službenicic PS Centar Sarajevo.

Na Pijaci Stup u Sarajevu kontrolisana su 3 fizička lica i privremeno je oduzeto 58 kg rezanog duhana. Asistenciju su pružali policijski službenicic PS Ilidža.

Na pijaci u Lukavici, Istočno Sarajevo, kntrolisana su 2 fizička lica, a privremeno je oduzeto 10 kg. rezanog duhana, dok je na Gradskoj pijaci Otoka u Sarajevu, kontrolisano jedno fizičko lica i privremeno je oduzeto 5 kg rezanog duhana. Asistenciju su pružali policijski službenicic PS Novi Grad Sarajevo.

Prilikom provođenja Operativne aktivnosti „Duvan 14“ ukupno je kontrolisano 14 fizičkih lica od kojih je privremeno odueto 148 kg rezanog duhana koji je stavljen u promet bez ikakve dokumentacije i koji nije bio obilježen akciznim markicama BiH. Protiv lica koja su na nezakonit način stavila u promet predmetne duhanske proizvode nadležnom Sudu, shodno Zakonu o akcizama u BiH, podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

U autobusu koji se saobraćao na relaciji Herceg Novi – Pale, na graničnom prijelazu Hum, službenici UIO iz Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo, pronašli su robu stranog porijekla u količuni od 1.080 kutija marke „B&B“, koje nisu bile obilježene akciznim markicama BiH, a roba nije bila prijavljena carinskim organima prilikom ulaska na carinsko područje BIH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.