CRNA HRONIKA

Maskirani razbojnici upali u kuću 74-godišnjakinje i brutalno je pretukli

Novo razbojništvo nad starijim osobama u SBK

M. M.

15.12.2014

Policija Srednjobosanskog kantona traga za dvije nepoznate osobe, koje su u petak u večernjim satima počinile razbojništvo nad sedamdesetčetverogodišnjom N. K. iz Draževića kod Kiseljaka.

Dvojica nepoznatih razbojnika su, naime, upala u kuću u kojoj ova starica živi sama, te je oborila na pod i pretukla, tražeći novac.

Nakon što su izvršili premetačinu kuće, pronašli su novčanik sa manjom količinom novca, koji su otuđili, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja.

Pretučena starica kolima Hitne pomoći prevezena u Dom zdravlja Kiseljak, gdje joj je pružena prva pomoć, a o stepenu povreda dežurni ljekar nije se izjasnio.

- O navedenoj prijavi upoznate su policijske patrole na terenu kojima je naloženo da izvrše provjeru alibija za određene osobe, a obaviještene su i susjedne policijske stanice. Uviđaj su obavili službenici Odjela krim-policije Pu Travnik, a nastavlja se sa preduzimanjem ostalih istražnih radnji, kazali su u MUP-u SBK-a.

Treći napad na starije osobe

Ovo je, inače, treći ovakav slučaj koji je ove godine zabilježen na području koje pokriva MUP SBK-a.

Podsjetimo, u septembru su dvojica razbojnika u Voljevcu kod Gornjeg Vakufa, svezali i brutalno pretukli 72- godišnju Ajku Milanović, koja je u trenutku napada bila sama kod kuće. Starica se nekako uspjela osloboditi i pobjeći kod komšija, a policija je za manje od sedam dana pronašla i uhapsila napadače.

ajka-milanovic

Ispreturane stvari u kući Ajke Milanović iz Voljevca

Zbog ovog razbojništva uhapšeni su Alem Kičin (1993) i Enes Milanović (1991), obojica s područja općine Gornji Vakuf.

U Gomionici kod Kiseljaka, sredinom marta napadnuto je dvoje staraca iz ovog mjesta. Tada je uslijed teških povreda preminuo 77-godišnji Salih Babaluk.

Razbojnici su vezali njega i njegovu suprugu Hajriju te od njih tražili novac. Kako je ispričao sin bračnog para Babaluk koji je našao vezane roditelje, razbojnici su njegovog oca udarali, a potom najvjerovatnije zalijevali vodom kako bi im odao na kojem mjestu u kući drže novac.

salih-babaluk-kuca

Kuća Saliha i Hajrije Babluk u Gomionici kod Kiseljaka

Starac je od zadobivenih povreda u predjelu glave ubrzo preminuo još dok je bio svezan na stolici.

Opsežna istraga

Policija je dugo vodila istragu ovog slučaja.

Saslušano je ukupno 64 svjedoka, utvrđen je alibi za 25 osoba, privedeno je 16 osoba, od kojih je 9 osoba lišeno slobode, 12 osoba je poligrafski ispitano, a izvršeni su i pretresi na 8 lokacija. Također su provedena brojna vještačenja pronađenih tragova prilikom uviđaja na licu mjesta.

Na osnovu svega navedenog, kantonalnom tužilaštvu Travnik podnesen je izvještaj o otkrivanju izvršioca krivičnog djela protiv  S.P. (1984) iz Kaknja, nastanjenog na području općine Ilidža, zbog sumnje da je izvršilac ovog razbojništva sa smrtnom posljedicom.

Osumnjičeni se trenutno nalazi u KPZ Tuzla, gdje mu je određena mjera pritvora zbog razbojništva na području Tuzlanskog kantona, a u toku je utvrđivanje identiteta ostalih izvršilaca.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.