CRNA HRONIKA

Prokrijumčarili heroin i kokain u vrijednosti više stotina hiljada KM

Podignuta optužnica protiv uhapšenih u akciji "Osoje"

M. M.

22.12.2014

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv 13 osoba koje se terete za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, saopšteno je iz državnog Tužilaštva.

Optužnica je podignuta protiv Adisa Burića, zvanog Burke (1976) iz Mostara, ranije osuđivanog, koji se nalazi se na izdržavanju kazne zatvora u KPZ-u Zenica po ranijoj presudi Suda BiH, Dragoja Danko, zvanog  Lepa (1974) iz Mostara, Edina Arnautovića, zvanog Edo (1980) iz Sarajeva, Semira Habibije, zvanog Habe (1966) iz Mostara, Petra Bošnjaka, zvanog Pače (1960) i Marija Bošnjaka (1988) iz Posušja, Denisa Tabakovića (1979) iz Čapljine, .Igora Lečića, zvanog Lećo (1977) iz Čapljine, Slađana Dragićevića, zvanog Srebrenica (1978) iz Čapljine,  Almira Denje, zvanog Kefa (1977), iz Mostara, Valentine Sulić, zvane Tina (1984) iz Mostara, Josipa Ćužića (1978) iz Širokog Brijega, te Mirka Primorca, zvanog Jana (1957) iz Čitluka.

Oni se terete da su od aprila do septembra 2013. godine, djelujući kao grupa za organizovani kriminal, vršili neovlašteni međunarodni promet heroina i kokaina i to na područje BiH, a sa područja BiH dalje u Hrvatsku.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, prvooptuženi Adis Burić je u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi organizovao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, te angažovao i ostale pripadnike grupe koji su na isti način namjeravali ostvariti protivpravnu imovinsku korist, pa su u namjeri, vođeni zajedničkim interesom, postali pripadnici grupe za organizovani kriminal u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju.

Optuženi su najčešće koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene opojne droge heroin i kokain.

Optuženi su u više navrata prokrijumčarili između 3 kilograma i 220 grama opojne droge heroin, te 650 stotina grama opojne droge kokain.

- Ova optužnica je rezultat rada Tužilaštva BiH, uz zajedničku i uporednu istragu sa policijskim i pravosudnim organima R Hrvatske, prilikom koje je ostvarena značajna međunarodna saradnja u borbi protiv krijumčarenja teških opojnih droga, obuhvaćeno je 13 optuženih osoba sa područja Mostara, Posušja, Čapljine, Širokog Brijega, Čitluka i Sarajeva, a uz optužnicu je priloženo ukupno 114 dokaza i predloženo saslušanje 12 svjedoka i stručnih vještaka, navedeno je u saopštenju.

Ova grupa je "pala" u akciji kodnog naziva "Osoje", koju su izveli pripadnici SIPA-e, uz pomoć pripadnika Granične policije BiH i više kantonalnih MUP-ova. 

Vrijednost droge koju je ova grupa prorijumčarila procjenjuje se na više stotina hiljada KM.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.