CRNA HRONIKA

Zijad Turković bolestan, odbio da dođe na ročište

Odgođeno suđenje zločinalkoj organizaciji u Sudu BiH

A. ALJIMI

22.12.2014

U Sudu BiH danas je odgođeno suđenje u drugostepenom postupku zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, je se prvootuženi nije pojavio u sudnici zbog bolesti.

Predsjedavajući sudskog vijeća Senadin Begtašević pročitao je službenu zabilješku koju su sačinili sudski policajci.

- Prijadnici sudske policije su 22. decembra u 12.30 sati pristupili u pritvorsku jedninicu Suda BiH te su obavijestili optuženog Turkovića da se spremi da ga po naredbi Suda sprovedu u sudnicu. Nakon što je obaviješten Turković je odbio pristupiti zbog bolesti – kaže se u službenoj zabilješki sudske policije koju je sudija Begtašević pročitao.

Sudu je dostavljena i Turkovićeva zdravstvena dokumentacija te nalaze koje je sudija Begtašević također prezentirao.

- Tokom 18. decembra Turković se javio u pritvorsku ambulantu zbog mučnine te vrtoglavice koju ima prilikom promjene položaja. Konstatirano mu je da ima virozu te mu je data terapija. Dan kasnije Turković se ponovo javio u ambulantu i imao je iste simptome. Tokom 20. decembra Turkoviću su konstatirani bolovi u bubrezima, a 21. decembra bolna osjetljivost u želucu. Preporučuje se da se uradi gastroskopiju u Klinici za urgentnu medicinu KCUS-a – kaže se u nalazima koje je sačinio pritvorski ljekar.

Suđenje će se nastaviti 12. januara 2015. godine.

Podsjećamo da je Turković prvostepeno osuđen na 40 godina, kao i njegov omiljeni ubica Milenko Lakić Laki, dok je Saša Stjepanović osuđen na 12, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović Ševrtko na tri godine zatvora.

Prema optužnici Turkovićeva grupa tereti se za više monstruoznih likvidacija, međunarodnu trgovinu drogom, pljačku sarajevskog aerodrome odakle je ukradeno 2,5 miliona maraka, pokušaje ubistava te otimanje dionica fabrike čarapa “Ključ”.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.