CRNA HRONIKA

Sarajevo: Starici vezali usta i ostavili je da se uguši

Počelo suđenje ubicama Nasihe Aljiljaj

A. KAPO

25.12.2014

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, jučer je čitanjem optužnice počelo suđenje Berjaminu Kubatu zvanom Benjo (32) iz Zenice i Saneli Bešić zvanoj Nela (28) iz Sarajeva, koji su optuženi da su 30. aprila napali i opljačkali Safeta Glavovića te da su 14. maja opljačkali i ubili Nasihu Aljiljaj (85).

Prijelom rebara

Kubat i Bešić su, prema optužnici, došli pred vrata stana Glavovića u ulici Augusta Brauna na broju 14 te su pozvonili, nakon čega im je on otvorio vrata.

- Kubat je savladao i oborio Glavovića na pod te ga je udario staklenom flašom, dok ga je Bešić vezala šalom. Potom su uzeli 700 KM i dva mobitela “samsung” – kazala je tužiteljica Šeila Heljić.

Nedugo poslije, tačnije 14. maja, njihova meta bila je Aljiljaj, koja je živjela na 15. spratu zgrade u ulici Semira Frašte na broju 4, sarajevsko naselje Alipašino Polje. Interesantno je da je Bešić nekada živjela upravo u ulici Semira Frašte. Nažalost, Aljiljaj nije imala sreću da preživi.

- Optuženi su, uz prethodni dogovor, ponijeli dvoje rukavica te marame. Nakon što im je Aljiljaj otvorila vrata, Kubat ju je uhvatio rukama oko tijela i odigao od poda. Jednom rukom držao joj je usta kako ne bi mogla zvati pomoć. Potom su optuženi stavili marame u usta Aljiljaj, kao i preko nosa. Vezali su je, a potom su je davili i tukli po tijelu, tražeći da im kaže gdje krije novac. Aljiljaj je imala krvne podljeve po tijelu i prijelom rebara. Iako su bili svjesni da vezanjem usta i nosa ona ne može disati, ostavili su je u takvom stanju, usljed čega je preminula. Uzeli su 220 KM, dezodorans, parfem, žensku naušnicu i prsten – kazala je, između ostalog, tužiteljica Heljić.

Naglasila je kako će Tužilaštvo dokazati da su optuženi počinili krivično djelo, i to onako kako je opisano u optužnici.

Pozvani svjedoci

- Pozvat ćemo oštećenog Glavovića, koji je prepoznao optužene kao izvršioce krivičnog djela. Također, pozvat ćemo i Nermina Sarajlića, vještaka medicinske struke, koji će pojasniti uzrok smrti Aljiljaj, te vještaka Nijaza Smajića, koji je upoređivao pronađene tragove – zaključila je tužiteljica Heljić.

Omar Mehmedbašić, advokat Kubata, kratko je kazao kako njegov branjenik nije kriv te da će odbrana izlagati dokaze nakon što to uradi Tužilaštvo. Midhat Kočo, advokat Bešić nije, pak, htio iznijeti uvodne riječi.

Naredno ročište zakazano je za 14. januar 2015. godine, kada je planirano saslušavanje svjedoka Glavovića, Nusreta Pašića i Mirze Handžića.

Optuženi ranije osuđivani

Berjamin Kubat rekao je jučer da je više puta osuđivan, ali da je odslužio kazne. Dodao je da je oženjen i otac maloljetnog djeteta te da je po zanimanju bravar. S druge strane, Sanela Bešić kazala je da je uvjetno osuđivana zbog posjedovanja marihuane te da se protiv nje vodi još jedan postupak u Općinskom sudu u Sarajevu zbog sumnje da je počinila krivično djelo krađa. Kazala je da je završila osnovnu školu, a oboje tvrde da su nezaposleni i lošeg imovinskog stanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.