CRNA HRONIKA

Još dva mjeseca pritvora ocu koji je ubio bebu

Kantonalni sud u Sarajevu odlučio

Am. KOVAČ

29.12.2014

Vijeće sarajevskog Kantonalnog suda kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, danas je produžilo za još dva mjeseca pritvor Eldaru Leđenu (21), osumnjičenom za ubistvo svog četveromjesečnog sina 29. novembra ove godine u kući u ulici Avde Hodžića.

Ova informacija potvrđena nam je iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Sumnjiva smrt

Iako se ubistvo dogodilo 29. novembra, Leđen je uhapšen tek 1. decembra, i to nakon što je obdukcijom utvrđeno da je dijete preminulo usljed teških povreda glave. Leđen je, pak, prije toga tvrdio da je dijete umrlo na drugi način.

Leđen je, naime, kobnog dana čuvao sina u kući gdje su bili podstanari, dok je njegova supruga Indira P. (20) bila na poslu. Tog dana nazvao je Hitnu pomoć i kazao da se beba zagrcnula dok ju je hranio i da je prestala disati.

Ekipa Hitne pomoći uputila se ka kući u ulici Avde Hodžića, a kada su stigli, otac djeteta već ih je čekao na ulici, s djetetom u naručju, zamotanim u deku. U međuvremenu, Leđen je nazvao i suprugu i kazao joj da dijete nije dobro.

Ljekari Hitne pomoći utvrdili su da je dijete bez svijesti, da ne diše i nema pulsa. Pokušali su reanimaciju, ali nažalost, nisu uspjeli oživjeti dječaka pa je prevezen u mrtvačnicu Hitne pomoći.

avde-hodzica-3

Kuća u kojoj su nevjenčani supružnici i dijete živjeli kao podstanari

No, pripadnicima Hitne pomoći smrt djeteta bila je sumnjiva, jer su uočili hematome u predjelu čela, lica, vrata i grudnog koša te krv u nosu i ustima.

Rezultati obdukcije

Roditelji su ljekarima Hitne pomoći obrazložili to rekavši da je jednom od njih dva dana ranije dijete ispalo. Ipak, ljekari su o svojim sumnjama obavijestili policiju i Tužilaštvo KS, a postupajući tužilac naredio je da se obavi obdukcija preminulog djeteta.

Hamza Žujo, vještak medicinske struke, utvrdio je obdukcijom da je dijete ubijeno. Otac i majka su tada privedeni u Policijsku upravu Novi Grad.

Suočen s dokazima, Leđen je u policiji priznao da je ubio sina. Istražiteljima je kazao da ga je htio nahraniti, ali da nije htio jesti i plakao je. To ga je iznerviralo pa je bebu bacio na fotelju. No, fotelja je imala drvene drške i dijete je udarilo glavom te ostalo bez svijesti.

Prema njegovoj izjavi, pokušao je djetetu dati vještačko disanje i umivao ga je, ali ono nije reagiralo pa je tada pozvao Hitnu pomoć i suprugu.

Leđenu je nakon toga određen pritvor, dok je njegova supruga puštena na slobodu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.