CRNA HRONIKA

Nerminu Maslo prijeti kazna zatvora do 10 godina

Usmrtio pješakinju

Avaz.ba

29.12.2014

Nerminu Maslo, kao učesnik u saobraćaju na putevima ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni promet, dovodeći u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe, dok je druga zadobila teške tjelesne povrede određen je pritvor do 28. januara 2015. ili do nove odluke.

Podsjetimo da je Maslo 31. oktobra ove godine oko 19.55 sati, pri nedozvoljenoj brzini od 93 km/h udario pješakinje E.H. i Josipu Knežević koje su prelazile ulicu na pješačkom prelazu.

Predlaženo je da se Nerminu Maslo u smislu članu 77. KZ F BiH  izrekne mjera sigurnosti zabrane upravljanja motornim vozilom, jer postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ponovo počiniti krivično djelo protiv sigurnosti prometa.

Naime, iz dokaza prikupljenih tokom istrage proizlazi da je osumnjičeni Maslo počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje jedne, a najviše do deset godina, čime je ispunjen objektivni uvjet za produženje pritvora prema osumnjičenom.  

"S obzirom na način i okolnosti pod kojima je izvršeno predmetno krivično djelo odnosno okolnosti da je Maslo Nermin  upravljao motornim vozilom izuzetno velikom brzinom I to većom za više od 50% od dozvoljene brzine od 60 km/h u tom dijelu kolovoza odnosno frekventnoj raskrsnici, pri čemu je bio svjestan posljedica ovakve bezobzirne vožnje, što je dovelo do izuzetno teške posljedice u vidu smrti jedne osobe i nanošenja teških tjelesnih povreda drugoj osobi, o čemu je upoznata javnost jer su o ovom događaju intenzivno izvještavali svi mediji, tako da su pobrojane  okolnosti i činjenice uz vrstu i težinu krivičnog djela neubičajene i iste su poprimile karakter vanrednih okolnosti, što je kod građana Kantona Sarajevo, a i šire izazvao nesigurnost, uznemirenost i strah, zbog čega se izvodi zaključak da bi puštanje osumnjičenog na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda" navodi se u optužnici.                                                                                          

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.