CRNA HRONIKA

Banjalučki bombaš ostaje na psihijatriji

Osnovni sud Banja Luka

M. M.

29.12.2014

Banjalučki osnovni sud donio je odluku kojom je Željku Stevanoviću (49), koji je u neuračunljivom stanju bombom usmrtio vozača banjalučkog "Autoprevoza" Boru Topića (55), produžio mjeru obaveznog liječenja u psihijatrijskoj bolnici na Sokocu na još godinu dana.

Ovu informaciju za "Avaz" je potvrdio Milijan Vasić, službenik za odnose s javnošću ove pravosudne institucije.

"Sud je u vanparničnom postupku za Željka Stevanovića donio 12. decembra nepravosnažno rješenje kojim je odredio zadržavanje na prisilnom liječenju imenovanog u JZU Psihijatrijskoj bolnici Sokolac u trajanju od godinu dana, počevši od 12. decembra 2014. godine"- rekao je Vasić, te dodao da je Stevanovićev branilac 18. decembra izjavio žalbu na ovu odluku, te je predmet u toku rada po žalbi pred Okružnim sudom u Banjoj Luci.

Odluku o produženju prisilnog liječenja donesena je nakon što je vještak medicinske struke iznio svoj nalaz o Stevanoviću.

Podsjetimo, Stevanović je 27. juna ove godine osuđen na  prisilno liječenje od šest mjeseci u spomenutoj ustanovi zbog ubistva Topića.

Tada je, nakon dokaznog postupka, rečeno da je Stevanović u momentu izvršenja krivičnog djela ubistva Topića, 13.marta, bio u neuračunljivom stanju.

Vještačenjem je utvrđeno da je Stevanović visoko inteligentna osoba, ali hronični duševni bolesnik sa dominacijom sumanutih ideja i paranoje, ali da nema šizofreniju.

Sud je tada i odlučio da će, nakon isteka šest mjeseci prinudnog psihijatrijskog liječenja, u posebnom vanparničnom postupku biti odlučeno o njegovom daljnjem liječenju.

zeljko-stevanovic-uvidjaj

Stevanović bombu ubacio Topiću u krilo u punom autobusu

Željko Stevanović je, podsjećamo,  13. marta, oko 10.45 sati, na autobuskom stajalištu u autobus "Autoprevoza" broj 2, koji je saobraćao na liniji Banja Luka (Centar) -Trn, bacio eksplozivnu napravu te je tom prilikom smrtno nastradao vozač autobusa Boro Topić, a dvije osobe su zadobile tjelesne povrede. Uhapšen je u banjalučkom naselju Lazarevo poslije 37 sati potrage.

Napadač se u policiji nije pokajao što je ubacio bombu Topiću u krilo u punom gradskom autobusu, a i prije prije ubistva imao je više sukoba s Topićem, pa i oko neplaćanja karte u autobusu.

Još 2010. godine zapalio je Topićev automobil, nakon čega je priveden, ali je uvjetno osuđen.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.