CRNA HRONIKA

Detalji silovanja u Brki kod Brčkog: Maloljetnik je djevojku skinuo golu, silovao i bacio u snijeg

Silovanje je izvršio 16-godišnjak u blizini jednog ugostiteljskog objekta

Redakcija

5.1.2015

Slučaj silovanja maloljetnice u novogodišnjoj noći u Brčkom izazvao je veliku pažnju javnosti kako u Brčkom, tako i u BiH. Silovanje je izvršio 16-godišnjak, a sve se zbilo u blizini jednog ugostiteljskog objekta u Brki kod Brčkog.

- To je bilo gnusno. Djevojka koja ima 17 godina je 1. januara oko 2:30 sati napustila lokal. Za njom je izašao i 16-godišnjak. Pretpostavka je da su se poznavali od ranije. Prišao joj je i nedaleko od lokala joj strgao odjeću, silovao i bacio je u snijeg. Znamo da je tu noć bila velika hladnoća, pa je djevojka dobila i blaže promrzline - kazao je izvor koji je upućen u cijeli ovaj slučaj, piše Otisak.ba.

Djevojka je nakon toga prevezena u Urgentnu službu gdje joj je ukazana ljekarska pomoć. Policija Brčko Distrikta veoma je brzo pronašla siledžiju, no čekali su se ljekarski nalazi koji su potvrdili da je nad 17-godišnjom djevojkom izvršeno silovanje.

Osumnjičeni je uhapšen, a u današnjoj pisanoj informaciji iz Tužilaštva je navedeno: "Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor mladiću osumnjičenom da je u novogodišnjoj noći silovao maloljetnicu".

 On se sumnjiči da je 1. januara u ranim jutarnjim satima iza jednog ugostiljskog objekta u Brki kod Brčkog na polni odnos prisilio maloljetnu žensku osobu.

Nakon što ga je ispitalo u svojstvu osumnjičenog i donijelo naredbu o njegovom daljem zadržavanju, Tužilaštvo je 2. januara podnijelo prijedlog za određivanje pritvora prema ovoj osobi.

Tužilaštvo je ocijenilo da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo silovanje, te da postoji opasnost da će utjecajem na svjedoke ometati dalji tok istrage.

Na ročištu za određivanje pritvora prijedlog Tužilaštva prihvaćen je u cjelosti,  te je osumnjičenom određen pritvor u trajanju do trideset dana. Budući da se također radi o maloljetnoj osobi, opravdanost pitvora provjeravat će se svakih deset dana. Na rješenje o određivanju pritvora osumnjičeni i njegov branilac mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko Distrikta BiH - navedeno je u pisanoj informaciji iz Tužilaštva u Brčkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.