CRNA HRONIKA

Inspektor koji je "zažmurio" za 5.000 KM i vlasnik firme optuženi zbog mita

Tužilaštvo Brčko distrikta

M. M.

8.1.2015

Tužilaštvo Brčko distrikta je podiglo, a Osnovni sud Distrikta potvrdio optužnicu kojom se dvije osobe terete za davanje i primanje mita u poreskom postupku provedenom 2007. godine u preduzeću T.M. „KARGO“ Brčko, saznajemo iz brčanskog Tužilaštva.

Kako navode iz Tužilaštva, rezultati istrage potvrdili su sumnju da je optuženi Slobodan Simić (63), postupajući kao finansijski inspektor Poreske uprave, počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

On je, naime, primio kao mito iznos od 5.000 KM, kako bi u poreskom postupku utvrdio minimalnbu poresku obavezu navedenog preduzeća.

S druge strane, optužnica je podignuta protiv vlasnika ovog privrednog subjekta Mladena Tripića (44) za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi.

Prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi može se izreći kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina, dok je za krivično djelo davanje poklona ili drugih oblika koristi propisana kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.