CRNA HRONIKA

STRAVIČNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD FOČE: Najstarija od tri poginule djevojke imala 28 godina

Još uvijek nisu poznati uzroci tragedije

Al. B./M. M./D.K.

12.1.2015

17:01 U saobraćajnoj nesreći prilikom prevrtanja autobusa nedaleko kod Foče poginule su dvije državljanke Crne Gore. Kako prenose mediji, poginule su Podgoričanke Marijana Medojević (29) i Amina Abdić (24), kao i Dragana Gluhović (26) sa Pala.

Iz Univerzitetske bolnice u Foči ranije je saopšteno da su primljena četiri državljanina Crne Gore, koja su povrijeđena prilikom prevrtanja autobusa na putu Brod na Drini-Šćepan Polje. 

Među njima su, kako je saopštila portparolka bolnice Nataša Kovač, Podgoričani Đorđe Boljević (1982), Azra Avdić (1989) i Andrej Raspopović (1985), i Ranka Lučić (1954) iz Herceg Novog, koja je smještena na Odjeljenje intenzivne njege.

Među povrijeđenim putnicima su i Jovović Radomir (1959) iz Lukavice, Saša Batinić (1980) iz Istočnog Novog Sarajeva, Nedeljko Nedić (1968) iz Rogatice, Zora Pejović (1960) iz Foče, Aleksa Trifković (1992) iz Kasindola, Ramzudin Čaušević (1972) iz Živinica, Bojan Neđić(1985) iz Vlasenice, Njegoš Savić (1966) sa Pala i Velibor Vuković (1977) iz Banja Luke.

15:00 "Avaz" nezvanično saznaje da su u nesreći smrtno stradale Amina Avdić (23) i Marijana Medojević (28)  iz Podgorice, te Dragana Gluhović (25) sa Pala.

13:46 Goran Baković iz kompanije Centrotrans rekao je za "Avaz" kako je uzrok ove nesreće klizav kolovoz i led, te da je vozilo posjedovalo zimsku opremu, gume za zimske uslove, kao i da je bilo tehnički ispravno.

- Uslovi na tom dijelu puta su zaista bili loši. Mi smo se noćas oko dva sata jedva probili, cesta nije bila očišćena, a na cesti je bio led. Cesta je na tom dijelu veoma uska, jedva malo auto prođe. Autobus je samo skliznuo u provaliju, rekao je Baković, te dodao da je sreća u nesreći bila da se autobus zakačio za jedno drvo, koje ga je zadržalo, inače bi posljedice vjerovatno bile daleko tragičnije.

- Mi smo organizovali prevoz do Sarajeva za ove putnike koji su lakše povrijeđeni, to je ono što smo u ovom momentu mogli učinit, kazao je Baković.

13:11 Nadležna tužiteljica koja rukovodi uviđajem potvrdila je za "Avaz" da su tijela nastradalih izvučena iz provalije, te da su prebačena u fočansku bolnicu, gdje će po njenom nalogu biti obavljena obdukcija.

Potvrdila je da je riječ o ženskim osobama, ali je kazala i da je rano da se iznose imena stradalih, jer zvanična identifikacija još nije završena.

Tužiteljica je naložila i provođenje svih ostalih istražnih radnji s ciljem utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do ove stravične nesreće.

"Avaz" ipak nezvanično saznaje da je riječ o dvije državljanke Crne Gore, te jednoj bh. državljanki.

Teško je povrijeđena šeszdesetogodišnja Ranka Lučić iz Herceg Novog.

U autobusu je bilo 16 putnika i dva vozača Centrotransa iz istočnog Sarajeva.

autobus-centrotrans

13:04 Portparolka Univerzitetske bolnice Foča Nataša Kovač potvrdila nam je da je u ovu zdravstvenu ustanovu primljeno 13 pacijenata, od kojih je njih 12 smješteno u Centar za hirurgiju i nalaze se izvan životne opasnosti.

- Jedna pacijentica smještena je na Odjeljenje intenzivne njege i njeno stanje bit će detaljno praćeno, s obzirom da je teže povrijeđena - rekla je Kovač.

autobus-centrotrans1

Foto: RTRS.TV

12:42 Tijela tri nastradale osobe izvučena su iz provalije i potom odvezena vozilima fočanskog pokopnog društva u Foču.

Tijela su izvukli članovi Spasilačkog kluba "Wolf" Foča.

U ovim trenucima specijalnom mehanizacijom izvučen je autobus, koji će najvjerovatnije biti odvezen na vještačenje.

Obavljen je i uviđaj, kojim je rukovodila Slobodanka Gačinović, nadležna tužiteljica Okružnog tužilaštva iz Trebinja.

Uzrok sinoćnje nesreće još uvijek nije poznat, a ono što jeste poznato je da su joj sigurno značajno doprinijeli loši vremenski uslovi zbog mećave i zaleđenog kolovoza.

Ovaj dio puta jako je loš i uzak, a nema ni adekvatnu signalizaciju.

11:01 U ovim trenucima počinje akcija izvlačenja tijela nastradalih, kao i uviđaj pod nadzorom nadležne tužiteljice Okružnog tužilastva iz Trebinja.

Tijela nastradalih izvući će članovi Spasilačkog kluba "Wolf" Foča. Nakon toga će specijalnom mehanizacijom biti izvučen autobus iz provalije duboke desetak metara.

nesrecakodfoce

8:32 Tri osobe su poginule, a 13 je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 23 sata, kada je autobus sletio s ceste Šćepan Polje - Foča, u mjestu Dučela kod Foče.

Autobus Centrotransa iz Istočnog Sarajeva saobraćao je na liniji Istočno Sarajevo - Herceg Novi.

U bolnici u Foči zbrinuto je 13 putnika, od kojih je jedan teže povrijeđen, a 12 izvan životne opasnosti.

Kako je za "Avaz" kazala Danka Tešić, portparol MUP-a Istočno Sarajevo, očekuje se dolazak glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Trebinje kako bi se krenulo sa uviđajem.

2

Tijela stradalih zasad nedostupna policiji

- Ono što zasad možemo reći je da se ispod vozila nalaze tri osobe koje ne daju znake života. Dvije su djevojke, a i treća je najvjerovatnije osoba ženskog pola, kazala je Tešić, te dodala da je na mjesto nesreće stigla dizalica koja će podići autobus kako bi tijela bila izvučena, nakon čega će biti utvrđen njihov identitet.

Više informacija o uzrocima slijetanja autobusa bit će poznato nakon završenog uviđaja.

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.