CRNA HRONIKA

Predmet "Šetač": Još trojica optuženih priznala organizovani šverc droge

Sklopljeni sporazumi sa Tužilaštvom BiH

M. M.

15.1.2015

Aleksandar Ivković, zvani Saša i Darkec (1985) iz Bileće, Ranko Koprivica, zvani Role (1987) iz Trebinja i Borislav Bajić (1965) iz Bratunca, sporazumno su priznali krivicu za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, te će za njih državno Tužilaštvo predložiti kazne u skladu sa ulogom u izvršenju ovog krivičnog djela.  

Tužilaštvo je za Ivkovića predložilo kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, za Koprivicu godinu i četiri mjeseca, dok je za Bajića predložena godina dana zatvora.

Potpisivanjem sporazuma, optuženi su u potpunosti priznali izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret, te pristali na kazne koje će im, ukoliko Sud BiH prihvati sporazume, biti izrečene.

Uz izricanje predloženih kazni, predložena je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta, pa će od optuženih biti oduzeta i uništena veća količina marihuane, ukupno oko 24 kilograma,  kao i motorna vozila, mobilni telefoni i kartice, novac i ostala sredstva izvršenja krivičnog djela.

Također, potpisivanjem sporazuma, optuženi su se obavezali da će na poziv tužilaštva ili suda, svjedočiti u predmetu protiv ostalih optuženih i dati detaljno svjedočenje o svim okolnostima koje su im poznate.

 

Detalji iz optužnice

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je 27. januara prošle godine optužnicu protiv 19 osoba uhapšenih u akciji kodnog naziva Šetač koja ih tereti za međunarodni organizovani kriminal i trgovinu kokainom, heroinom i genetski modifikovanom marihuanom- skank.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Ivkovića (29) iz Bileće i Zorana Tubića (33) iz Trebinja, koji su označeni kao organizatori međunarodne kriminalne grupe koja se od 2010. do aprila pretprošle godine, kada je razbijena u akciji MUP-a RS-a, bavila prodajom droge u BiH i zemljama regiona.

Kao članovi međunarodne kriminalne grupe, pored Kuljića i Gačića, optužnicom su obuhvaćeni "gladijator" iz Hrvatske Ajlin Ahmić (29), zvani Ića, i Bojan Ćalasan (28), obojica iz Dubrovnika, Vladimir Antović (40) iz Nikšića, Igor Milutinović (32), Novica Trklja (39), Miljan Kuljić (40), Draženko Ivković (31) i Ranko Koprivica (27), svi iz Trebinja.

Optuženi su i Aleksandar Šutović (28), Vladimir Grubačić (33), Vukašin Dželetović (38) i Dejan Vučinić (25) iz Bileće, te Borislav Bajić (49) iz Bosanskog Grahova, Zoran Pilatić (23) iz Čapljine, Dražen Primorac (27) iz Mostara, Dragan Gačić (34) iz Stoca i Nikola Pilatić (50) iz Ljubuškog.

Jedna od najvećih optužnica za organizovani kriminal i krijumčarenje droge, podsjećamo, tereti optužene da su od 2010. do 2013. godine, u više navrata prokrijumčarili više desetina kilograma skanka, heroina i kokaina. Droga je krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, te dalje prema Hrvatskoj.

 

Međunarodna akcija

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, optuženi su u više navrata prokrijumčarili između pet i 15 kilograma skanka, te nekoliko stotina grama heroina i kokaina, čime je ova grupa stekla nezakonitu imovinsku korist od više stotina hiljada KM. Novac dobijen od prodaje droge kasnije je ulagan u kupovinu luksuznih automobila i drugih skupocjenih predmeta.

Inače, akcija Šetač izvedena je u saradnji sa MUP-om RS-a, SIPA, Graničnom policijom BiH, MUP-om KS-a, te policijskim agencijama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji.

Ranije su sporazume sa Tužilaštvom potpisali Miljan Kuljić, zvani Kravera (1974), iz Trebinja i Dragan Gačić, zvani Gača (1980), iz Stoca, kojim je Kuljić pristao na kaznu od dvije godine zatvora, dok se Gačić saglasio sa kaznom od godinu i četiri mjeseca.

Ranije su Vukašin Dželetović i Dejan Vučinić također sporazumno priznali krivnju, pa ih je Sud BiH u martu osudio na uslovnu kaznu od dvije godine zatvora, koje neće biti izvšena ukoliko u roku od pet godina od pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

Potpisivanjem sporazuma, Ivković, Koprivica i Bajić su se odrekli prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju im na temelju sporazuma, koji su proslijeđeni Sudu BiH na razmatranje, izrekne ta pravosudna institucija. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.