CRNA HRONIKA

Podignuta optužnica protiv tri odgovorne osobe iz tuzlanske Dite

Kantonalno tužilaštvo TK

O.Mujkić

17.1.2015

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona  je podiglo optužnicu protiv tri odgovorne osobe iz Fabrike detredženata Dita Tuzla.

Optužena su dva direktora koji su ovu funkciju obavljali u različitim periodima od 2005. do 2012. godine, te rukovodilac  Privredno-računarskog sektora,  koji je također bio član uprave preduzeća.

Kako saopćavaju iz Kantonalnog tužilaštva TK, optuženi su Abdulah Šahmanović (67), direktor Dite u periodu 2005. godine,  Adnan Džidić (44), direktor Dite od septembra 2005. do 2012. godine, te Sead Pašić (38), rukovodilac Privredno-računarskog sektora u periodu 2009. i 2010. godine.

Optuženima se na teret stavlja  krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezano za određene odluke koje su donosili  tokom poslovnog odnosa Dite s firmom Lora iz Sarajeva, koja je bila generalni distributer proizvoda Dite od 2005. do 2012. godine.

U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić  odlukama koje su donosili kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u  slučaju Džidića i  odredbe Ugovora o distribuciji vezane za povrat robe, čime su pribavili imovinsku korist Lori, a oštetili Ditu za određeni iznos.

Pašiću se na teret stavlja da je odlukom koju je donio  prekršio odredbe Ugovora o distribuciji i odobrio  povrat robe, te na taj način pribavio imovinsku  korist Lori, a za isti iznos oštetio Ditu.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla na potvrđivanje.

Kako se navodi u saopćenju Kantonalnog tužilaštva TK, do donošenja odluke nadležnog suda o optužnici nisu u mogućnosti iznostiti detaljnije informacije o radnjama koje se optuženima stavljaju na teret.

Također, Tužilaštvo će uskoro donijeti odluke o prijavi protiv  četiri člana  Nadzornog odbora  Dite u periodu od 2005. do 2012. godine, koji su prijavljeni za nesavjesno privredno poslovanje, odnosno za eventualnu odgovornost za gubitke u poslovanju Dite u navedenom period.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.