CRNA HRONIKA

Predmet "Šetač": Nakon Gladijatora, krivicu priznao i Ćalasan

Sud BiH izrekao kaznu za međunarodnu trgovinu drogom

M. M.

19.1.2015

Još jedan pripadnik organizovane kriminalne skupine uhapšene u sklopu akcije "Šetač" sklopio je sporazum o priznanju krivice sa državnim Tužilaštvom, nakon što je nedavno bivši MMA borac Ajlin Ahmić-Ićo "Gladijator", također na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom, oglašen krivim i osuđen na godinu zatvora i novčanu kaznu od 45.000 KM.

Sud je, naime, izrekao presudu kojom je Bojana Ćalasana (28) iz Dubrovnika proglasio krivim za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od godinu i šest mjeseci.

Presuda je donesena nakon što je Sud razmotrio i prihvatio sporazum o priznanju krivice optuženog.

ajlin-ahmic-ico

Ajlin Ahmić- Ićo, na osnovu sporazuma, prošle sedmice dobio godinu zatvora

Ćalasan je proglašen krivim jer je, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, učestvovao u nabavci marihuane i heroina sa područja Crne Gore za BiH.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru uračunaće se u izrečenu kaznu zatvora.

Od Ćalasana su oduzeti predmeti i obavezan je da nadoknadi troškove krivičnog postupka, čiju će visinu Sud odrediti posebnim rješenjem.

Raniji sporazumi

Očekuje se i izricanje presuda Aleksandru Ivkoviću, zvanom Saša i Darkec (1985) iz Bileće, Ranku Koprivici, zvanom Role (1987) iz Trebinja i Borislavu Bajiću (1965) iz Bratunca, koji su također sporazumno priznali krivicu, te je za njih državno Tužilaštvo predložilo kazne u skladu sa ulogom u izvršenju ovog krivičnog djela.  

Tužilaštvo je za Ivkovića predložilo kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, za Koprivicu godinu i četiri mjeseca, dok je za Bajića predložena godina dana zatvora.

Ukoliko Sud BiH prihvati sporazume, one će im biti i izrečene, te će im se oduzeti i uništiti veća količina marihuane, ukupno oko 24 kilograma, kao i motorna vozila, mobilni telefoni i kartice, novac i ostala sredstva izvršenja krivičnog djela.

Ranije su sporazume sa Tužilaštvom potpisali Miljan Kuljić, zvani Kravera (1974), iz Trebinja i Dragan Gačić, zvani Gača (1980), iz Stoca, kojim je Kuljić pristao na kaznu od dvije godine zatvora, dok se Gačić saglasio sa kaznom od godinu i četiri mjeseca, kao i Vukašin Dželetović i Dejan Vučinić kojima je Sud BiH u martu izrekao uslovne kazne od dvije godine zatvora, koje neće biti izvršene ukoliko u roku od pet godina od pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

Optuženo 19 osoba

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je 27. januara prošle godine optužnicu protiv 19 osoba uhapšenih u akciji kodnog naziva Šetač koja ih tereti za međunarodni organizovani kriminal i trgovinu kokainom, heroinom i genetski modifikovanom marihuanom- skank.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Ivkovića (29) iz Bileće i Zorana Tubića (33) iz Trebinja, koji su označeni kao organizatori međunarodne kriminalne grupe koja se od 2010. do aprila pretprošle godine, kada je razbijena u akciji MUP-a RS-a, bavila prodajom droge u BiH i zemljama regiona.

Kao članovi međunarodne kriminalne grupe, pored Kuljića i Gačića, optužnicom su obuhvaćeni "gladijator" iz Hrvatske Ajlin Ahmić (29), zvani Ića, i Bojan Ćalasan (28), obojica iz Dubrovnika, Vladimir Antović (40) iz Nikšića, Igor Milutinović (32), Novica Trklja (39), Miljan Kuljić (40), Draženko Ivković (31) i Ranko Koprivica (27), svi iz Trebinja.

Optuženi su i Aleksandar Šutović (28), Vladimir Grubačić (33), Vukašin Dželetović (38) i Dejan Vučinić (25) iz Bileće, te Borislav Bajić (49) iz Bosanskog Grahova, Zoran Pilatić (23) iz Čapljine, Dražen Primorac (27) iz Mostara, Dragan Gačić (34) iz Stoca i Nikola Pilatić (50) iz Ljubuškog.

Prokrijumčarili više desetina kilograma droge

Jedna od najvećih optužnica za organizovani kriminal i krijumčarenje droge, podsjećamo, tereti optužene da su od 2010. do 2013. godine, u više navrata prokrijumčarili više desetina kilograma skanka, heroina i kokaina. Droga je krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, te dalje prema Hrvatskoj.

 

setac-droga

Zaplijenjena droga u akciji Šetač: U više navrata prokrijumčareno više desetina kilograma skanka, heroina i kokaina (Foto: Arhiva)

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, optuženi su u više navrata prokrijumčarili između pet i 15 kilograma skanka, te nekoliko stotina grama heroina i kokaina, čime je ova grupa stekla nezakonitu imovinsku korist od više stotina hiljada KM. Novac dobijen od prodaje droge kasnije je ulagan u kupovinu luksuznih automobila i drugih skupocjenih predmeta.

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.