CRNA HRONIKA

STRAVA U BIHAĆU Rotvajler unakazio lice trogodišnjaku

Krvoločni pas dječaka istrgnuo iz majčinog naručja

Autor:F. Vo. - I. N. Š.

21.1.2015

Trogodišnji Halid Čović iz Bihaća još je u šoku nakon što ga je u ponedjeljak oko četiri sata ujutro u bihaćkom naselju Prekounje napao krvoločni pas rotvajler i izujedao ga po cijelom tijelu. Osim što je pretrpio tešku traumu, dječak ima 13 šavova na obrazu i nekoliko na nogama. Njega je pas bukvalno istrgnuo iz majčinog naručja dok su se vraćali kući nakon što su autobusom stigli iz Sarajeva.

Uspio se spasiti

- Bili smo u Sarajevu kod prijatelja u gostima i kad smo stigli u Bihać oko četiri sata ujutro, nije bilo taksija pa sam se s djetetom pješice uputila kući na Ceravačka Brda. Primijetila sam psa iza ograde na Autobuskoj stanici i odjednom je nestao pa sam požurila da brzo prođemo, ali se on stvorio ispred nas i napao dijete - priča kroz suze Sabina i nastavlja se prisjećati scena, kako kaže, poput onih u horor filmovima.  

Priča da je pas vukao malog Halida za noge, a ona za ruke, pokušavajući ga otrgnuti.
Sabina se, od šoka, ne sjeća ko je na kraju spasio dječaka, jedino zna da se zaustavilo bijelo vozilo u kojem su bili dva čovjeka i žena i oni su je sa sinom odvezli u Hitnu pomoć.

Sabini Čović su u MUP-u USK rekli da znaju ko je vlasnik psa, ali da ona najprije treba dati izjavu da bi oni mogli pokrenuti postupak.

- Pas je trenutno u izolaciji, ima mikročip i poznato nam je ime vlasnika. Već smo ga jednom upozoravali jer je pas i ranije napadao ljude, ne znam zašto se ista stvar sad ponovila, nažalost s ovakvim posljedicama - ističe Zekerijah Alagić, direktor Veterinarske stanice Bihać.

Žrtva krvoločnog psa mogao je biti i Z. C., koji nam je jučer ispričao da je samo nekoliko sati ranije i njega napao, ali se on uspio spasiti pobjegavši u obližnji restoran.

Prijave građana

I krajem prošle godine građani su nadležnim službama prijavljivali da pas predstavlja opasnost za okolinu. Vlasnik, izvjesni Samir H., tada je upozoren da se adekvatno brine o psu, jer će u suprotnom biti sankcioniran.  

Vlasniku slijedi kazna zbog krivičnog djela nesavjesnog čuvanja psa i drugih opasnih životinja. Sabina Čović kazala nam je da će protiv Samira H. podnijeti tužbu, jer Halid, osim teških fizičkih povreda, ima i traume i posljedice će osjetiti cijeli život.

Nemaju novca ni za lijekove

Trogodišnji Halid i njegova majka Sabina žive u kući njenih roditelja, a jedina primanja su im 130 KM penzije Sabinine majke Redžife Čović (80). Halidov otac Elvedin Bajraktarević iz Velike Kladuše ne živi s njima i nikad ga nije ni priznao kao svoje dijete, a nije im se javio ni nakon ovog događaja.

Budući da Čovići nemaju zdravstveno osiguranje niti novca za lijekove koji su potrebni dječaku, Bihaćko udruženje mladih (BUM) i brojni drugi sugrađani pokrenuli su humanitarnu akciju kako bi im prikupili pomoć.

Svi koji to žele mogu uplatiti novac na žiroračun 1990450060773944 u "Sparkasse banci" na ime Sabina Čović. Predstavnici Gradske uprave Bihać i aktivisti Crvenog križa uručili su im jednokratnu novčanu pomoć i nešto hrane, a obećali su im osigurati i ogrjev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.