CRNA HRONIKA

Uhapšenima u akciji "Potencijal" neće biti predložen pritvor

Nema zakonskog osnova

M.M.

23.1.2015

Osumnjičeni za krijumčarenje lažne vijagre iz Indije ali i trgovinu ljudima koji su jučer uhapšeni u okviru policijske akcije Potencijal, nakon saslušanja su pušteni na slobodu.

- Pritvor osumnjičenim neće biti predložen, zbog nepostojanja zakonskog osnova, a istraga će biti nastavljena u pravcu podizanja optužnice, kazao je za "Avaz" porparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Podsjetimo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH jučer su u akciji „Potencijal“ uhapsili šest osoba zbog trgovine ljudima i nedopuštene trgovine lijekovima.

Iz SIPA-e su saopćili da su uhapšeni N. Đ., S. S., E. M. I., M. S., D. S. i S. M. Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da je riječ o Nikoli Đorđiću, Senaidu Serhatliću, Esmeraldi Isabegović, Mlađenu Smoljiću, Dušanu Sladojeviću i Simi Mitroviću.

Razbijen je lanac švercera lažnih lijekova za impotenciju, tzv. lažne „vijagre“, a tokom pretresa pronađene su i ženske osobe za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima.

Pretreseno je 12 objekata na području Tuzle, Živinica, Bijeljine, Distrikta Brčko, Ugljevika i Mrkonjić-Grada.

Kako je saopćeno, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina medicinskih preparata, stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije, čija proizvodnja, trgovina i stavljanje u promet nisu dozvoljeni bez odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH.

Oni su se bavili ilegalnom trgovinom nedozvoljenim stimulativnim sredstvima, a prema saznanjima iz izvora bliskih policiji, šverc je išao iz Srbije, a preko pijace „Arizona“ prema Federaciji i Republici Srpskoj.

Tokom pretresa u jednom od tuzlanskih motela zatečene su i četiri ženske osobe za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima. Ženske osobe zbrinute su na adekvatan način, a vlasnik motela je uhapšen.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.