CRNA HRONIKA

Nezvanično: SIPA uhapsila Muju Smajlovića istražitelja Tužilaštva BiH

Osumnjičen da je odavao podatke narkodilerima

M. Aš.

24.1.2015

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Sarajeva i Gruda lišili su slobode dvije osobe.

Iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH "Avaz" nezvanično saznaje da je uhapšen uposlenik Tužilaštva BiH Mujo Smajlović, jedan od glavnih istražitelja ove pravosudne institucije.

Lišeni su slobode osumnjičeni inicijala R.I. i M.S. koji je uposlenik Tužilaštva BiH za kojeg je utvrđeno da je u okviru provođenja istrage postupao nezakonito, mimo znanja nadređenih tužioca, poštovanja utvrđenih zakonskih procedura, te počinio više nezakonitosti i povreda službene dužnosti.

Uhapšeni uposlenik Tužilaštva BiH sinoć je predat na daljnje postupanje ovoj pravosudnoj instituciji, dok je Robert Iličić zadržan i dalje u SIPA-i gdje traje kriminalistička obrada.

Robert Iličić inače zvani Robac iz Gruda osumnjičen je za trgovinu narkoticima.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da je službenik Tužilaštva BiH odavao podatke osumnjičenima za trgovinu drogom jer je u saradnji sa tužiocima imao pristup povjerljivim podacima.

U okviru ove akcije, pripadnici SIPA-e sinoć su pretresli objekte na šest lokacija na području Gruda, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Tužilaštvo BiH uskoro će objaviti i puni identitet osumnjičenog protiv kojeg će biti pokrenut krivični i disciplinski postupak, a identitet u ovom trenutku nije otkriven, kako se ne bi ugrozile istražne aktivnosti koje se provode.

Tužilaštvo BiH odlučno je da se suprotstavi svim oblicima zloupotrebe službene dužnosti i najstrožije osuđuje nezakonito djelovanje svog uposlenika, koji će biti procesuiran i u krivičnom i u disciplinskom postupku.

Ova aktivnost rezultat je dobre i odlučne suradnje Tužilaštvo BiH i SIPA-e.

Tužilaštvo BiH poduzelo je sve mjere osiguranja dokaza, kako navedeni osumnjičeni ni na koji način ne bi mogao ugroziti istragu koja se vodi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.