CRNA HRONIKA

Policija Brčko Distrikta: Statistika pokazuje da je 2014. godina najpozitivnija

Godišnji izvještaj

E.P.

27.1.2015

Policija Brčko distrikta, na današnjoj press konferenciji za novinare, je iznijela godišnji izvještaj o policijskom radu za 2014. godinu. Ovoj press konferenciji također su prisustvovali predstavnici EUFOR-a.

Subliminiranjem osnovnih statističkih podataka pokazuje da je u odnosu na prethodne godine 2014. najpozitivnija.

Tako u prvih šest mjeseci 2014. godine, Policija BD je zabilježila pad broja krivičnih djela i teških krađa. 

- Broj evidentiranih krivičnih djela smanjen je za čak 56 posto u odnosu na višegodišnji prosjek, a na području Brčko distrikta lična i materijalna sigurnost građana realizovana je na zadovoljavajućem nivou - izjavio je na press konferenciji šef brčanske policije Goran Lujić.

Što se tiče oblasti saobraćaja zadržan je trend smanjenja broja saobraćajnih nesreća s teško povrijeđenim osobama, dok je broj smrtno stradalih ostao manje više na istom nivou u poređenju sa 2012. godinom. 

U odnosu na višegodišnji prosjek, broj evidentiranih saobraćajnih nesreća je smanjen za 37 posto, budući da je vršena kontinuirana edukacija školske i predškolske djece, provođenje raznih medijskih kampanja o opasnostima u prometu, te skretanje pažnje na posljedice upravljanja vozilima pod utjecajem droga i alkohola.

Ovom prilikom, šef policije Goran Lujić, je izjavio da bi nova zgrada policije trebala biti gotova za 10 mjeseci, te da se očekuje da Policija pređe u nove, bolje i funkcionalnije prostorije za rad krajem 2015. godine.

Što se tiče afere oko brčanske zaobilaznice, Lujić nije želio odgovarati na pitanja novinara i davati izjave o detaljima istrage. Kratko je dodao da je policija, po naredbi pravosuđa, izuzela svu traženu dokumentaciju, te da je istraga u toku, posle čega nije imao daljih komentara.

Pored toga, na pitanja novinara šta misli o novom šefu Policije Goranu Pisiću i njegovoj navodnoj umiješanosti u ratne zločine u Srebrenici 1995. godine, nije želio ništa konkretno odgovoriti. Izjavio je kako mu sve to liči na lažna optuživanja, sa kojima se uposlenici u policiji često suočavaju. Istakao je da je njegov nasljednik prošao sve sigurnosne provjere, te je ocijenjen od strane nezavisnog odbora. 

- Kandidat iza sebe ima uspješnu karijeru u kojoj da je bilo nekih mrlja netko bi ih sigurno do sada istražio, budući da se radi o mlađem kandidatu - kazao je Lujić. 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.