CRNA HRONIKA

Sarajevo: Suprug poginule Have plakao tokom svjedočenja

Suđenje Semiru Rastoderu za stravičnu nesreću

Dž. BULBUL

29.1.2015

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno suđenje Semiru Rastoderu (25), koji je optužen za izazivanje teške saobraćajne nesreće 1. aprila prošle godine u Nedžarićima, u kojoj je poginula 27-godišnja Hava Šljivić-Dovadžija. 

Sudija Jasenko Ružić kazao je na samom početku da se glavni pretres vodi iznova zbog promijenjenog sastava Sudskog vijeća te da nema potrebe da se optužnica pročita zato što je na prethodnom ročištu već pročitana.

Amar Dovadžija, suprug poginule Have, pojavio se jučer na Sudu. U svom emotivnom svjedočenju ispričao je kako je saznao za njenu pogibiju.

- Bio sam tog dana s gostima iz Kuvajta. Otišli smo poslije da gledamo utakmicu kod prijatelja. Hava je davala instrukcije iz arapskog jezika. Svastike su bile s djecom. Prijatelj je držao mobitel u ruci i rekao je da je poginula djevojka. U Nedžarićima sam u povratku vidio dosta ljudi i policije. Pozvonio sam na interfon i pitao gdje je Hava. Svastike su rekle da još nije došla. Mislio sam da me zezaju. Nazvao sam je dvadesetak puta na telefon, nije se javljala. Prošlo mi je kroz glavu da je dole. Obuo sam patike i trčao. Pitao sam nekog momka ko je nastradao, ali nije znao, osim da je imala sivu torbu. Hava je imala takvu torbu. Pitao sam policajce, ali ni oni nisu znali. Pitali su me: “Šta je bilo?”, na šta sam ja rekao kako mi se supruga ne javlja. Rekli su mi da nije naša državljanka te da su strani dokumenti u pitanju. “Je li na arapskom?”, pitao sam. Izvadili su dokumente i ja sam je prepoznao - kroz suze je ispričao potreseni Amar.

Dodao je da je otac dvije djevojčice od pet i po godina i od 14 mjeseci. Odgovarajući na pitanja optužbe u pogledu naknade štete, kazao je kako još ništa nije konkretno te da je zainteresiran za krivično gonjenje optuženog.

Rastoderov advokat Kadrija Kolić izjavio mu je saučešće i pitao je li mu se porodica Rastoder obraćala povodom tragičnog događaja.

- Sutradan navečer u policijskoj stanici rekli su mi kako me je Safet, Semirov otac, htio nazvati. Rekao sam: “Dajte moj broj.” Nazvao me je, izjavio mi saučešće i kazao kako se divi mojoj ličnosti. Pitao me je može li doći na dženazu. Kazao sam da može što se mene tiče, ali je bolje da ne dođe zbog drugih. Imao sam osjećaj da je iskren. Htio je da se ponovo vidimo, na šta sam ja rekao da možemo, ali da ću istrajati u svim pravnim aktima - rekao je Amar.

Optuženi Rastoder obratio mu se riječima kako mu je mnogo žao te mu je izjavio saučešće.

- Allah, dž. š., zna kako je meni i mojoj porodici - rekao je Rastoder.

Svjedočio je i Sead, Rastoderov mlađi brat, koji se kobnog dana nalazio na mjestu suvozača u Golfu, čiji je on vlasnik.

- Bili smo tog dana kod mame u posjeti. To se dogodilo u povratku. Kretali smo se glavnom cestom u Nedžarićima. Približavali smo se pješačkom prijelazu kada je izletjela ženska osoba. Pokušao je da je izbjegne. Udarili smo je prednjom lijevom stranom vozila. Prebacila se preko haube na desnu stranu. Izašli smo i pozvali Hitnu. Znam da je na vozilu pričinjena šteta, ali mi to nije bitno nego da porodica uzme osiguranje - rekao je ovaj svjedok.

Odgovarajući na pitanja sudije Ružića, rekao je kako su se kretali srednjom trakom te da je njima bilo upaljeno zeleno svjetlo. 

- Nisam gledao kojom brzinom ide. Nije bilo pretjerano, ekstremno brzo nego umjereno. Istrčala je s lijeve na desnu stranu iz pravca tramvajske stanice. Kočio je kada smo vidjeli pješakinju neposredno pred pješačkim prijelazom. Upozorio sam ga da koči i nageo sam se naprijed. Povrijeđeni smo bili i brat i ja - kazao je Rastoderov brat.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. februar, kada će svjedočiti vještak saobraćajne struke.

 Navodi iz optužnice

Prema navodima iz optužnice, Rastoder je 1. aprila prošle godine u 21.45 sati upravljao Golfom 6, vlasništvo njegovog brata Seada, Bulevarom Meše Selimovića iz pravca Ilidže u pravcu Otoke, i to brzinom od 103 kilometra na sat na mjestu gdje je dozvoljena brzina kretanja 60 kilometara na sat. 

Prednjim čeonim dijelom Golfa udario je 27-godišnju Havu, koja je preko obilježenog pješačkog prijelaza na Bulevaru Meše Selimovića prelazila s lijeve na desnu stranu kolovoza na znak crvenog svjetla na semaforu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.