CRNA HRONIKA

BRČKO Apotekarka optužena za krivotvorenje blizu 150 recepata

Potvrđena optužnica za krivotvorenje službene isprave

M.M.

29.1.2015

Dvadesetpetogodišnja Nermina Jukan, radnica jedne poznate brčanske apoteke, optužena je za krivično djelo krivotvorenje službene isprave zbog osnovane sumnje da je krivotvorila blizu 150 recepata, saznajemo iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Tužilaštvo Distrikta joj je, naime, stavilo na teret da je u recepte dopisivala količine lijekova, koje nisu bile propisane od ljekara, a sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda Distrikta je potvrdio optužnicu u cjelosti.

Time je Sud potvrdio osnovanu sumnju da je optužena, kako je navedeno u optužnici, krajem 2013. godine, radeći kao farmaceutski tehničar u podružnici poznate brčanske apoteke u Maoči, krivotvorila recepte unoseći u njih neistinite podatke o propisanoj količini lijekova.

Na osnovu recepata s neistinitim sadržajem računovodstvo apoteke sačinjavalo je specifikacije i račune, koje je dostavljalo na naplatu Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

- Rezultati istrage potvrđuju osnovanu sumnju da je optužena pod okolnostima opisanim u optužnici počinila produženo krivično djelo krivotvorenja službene isprave pa je Tužilaštvo protiv nje podiglo optužnicu i dostavilo je nadležnom sudu na dalji krivični postupak, rekao je sekretar Tužilaštva Samir Beganović.

Inače, za ovo krivično djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.