CRNA HRONIKA

Priznao bludne radnje: Odžački pedofil pao u ruke policije

Nakon združene akcije odžačke policije i Kantonalnog MUP-a iz Orašja

T. Trogrlić

29.1.2015

Nakon pet dana građani Odžaka su konačno odahnuli. Združenom akcijom odžačkih policijskih inspektora i njihovih kolega iz Kantonalnog MUP-a u Orašju otkriven je pedofil, kojeg je prošle nedjelje policiji u tom gradu prijavio otac 14-godišnje učenice Osnovne škole Vladimir Nazor pod sumnjom da je seksualno napastovao njegovu maloljetnu kćerku na putu iz škole kući.

Priznao bludne radnje
 
Napastovanje djeteta izvršeno je u Titovoj ulici, a klupko se počelo odmotavati nakon što se djevojčica požalila prosvjetnom radniku i roditeljima. Policija je istog dana u večernjim satima obaviještena o tom gnusnom činu i odmah je pokrenula akciju otkrivanja i hapšenja pedofila.

- Kroz informativne razgovore smo saznali da je riječ o psihički bolesnom 42-godišnjaku iz Odžaka čiji identitet zbog njegove bolesti ne možemo objaviti. Pozvali smo ga na razgovor i on je tokom istražnih radnji u cijelosti priznao seksualno uznemiravanje učenice 7. razreda. Nakon saslušanja pušten je na slobodu i bit će krivično prijavljen Kantonalnom tužiteljstvu u Orašju - kazao nam je izvor blizak istrazi.

Prema službenim informacijama on je prošlog petka oko 13 sati na spomenutoj lokaciji dotrčao do djevojčice i rukom je pokušao uhvatiti za spolovilo nakon čega je ona pobjegla. Prestrašeno dijete je ipak smoglo snage i sve je ispričalo jednom prosvjetnom radniku. Tokom istrage došlo se do saznanja da je osumnjičeni, navodno, na ulici zlostavljao još nekoliko djevojčica po povratku kući iz škole prilazeći im s leđa i pri čemu bi ih hvatao za stražnjicu i spolovilo.

Prema nezvaničnim informacijama, seksualno napastovane učenice su napade navodno prijavile pojedinim prosvjetnim radnicima. Međutim, izostala je saradnja na relaciji prosvjetni radnici-policija, tako da MUP nije bio obaviješten o ovim navodnim slučajevima.

Iz policije Posavskog kantona apeliraju na građane koji imaju saznanja da su im djeca možda seksualno zlostavljana da to obavezno prijave kako bi se provela dodatna i temeljita istraga.  

Sve je u rukama pravosuđa
 
Isti izvor nam je kazao kako će 42-godišnji pedofil sa psihičkim smetnjama koji se inače liječi od bolesti biti prijavljen Tužilaštvu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo bludnih radnji nad djetetom, što je i priznao tokom policijskog ispitivanja. Za to djelo je prema KZ F BiH zapriječena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

- Mi smo svoje odradili. Sada je na pravosuđu da odluči. Ukoliko bude proglašen krivim može biti upućen u zatvor ili na obavezno psihijatrijsko liječenje. Uglavnom, sada je važno da više nema mjesta panici, jer je njegovim hapšenjem razriješena enigma koja je mučila odžačane ko je zapravo seksualni prestupnik koji je napastovao maloljetnu učenicu 7.razreda Osnovne škole u njihovom gradu- kazao je izvor blizak istrazi.
    
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.