CRNA HRONIKA

Kuća gdje su ubijeni Mekić i Salas Kortez, izgledala je kao klaonica

Sead Dumanjić svjedočio na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalima

Am. KOVAČ

30.1.2015

Svjedočenjem Seada Dumanjića jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u drugostepenom postupku zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora. Milenko Lakić Laki također je osuđen na 40, dok je Saša Stjepanović dobio 12, Fadil Aljović pet, a Muamer Zahitović Ševrtko tri godine zatvora.  

Šokantni detalji

Dumanjić je svjedočio na prijedlog odbrana Turkovića, Lakića i Aljevića te su ga direktno ispitivali njihovi adovokati Fahrija Karkin, Dejan Bogdanović i Kerim Čelik, kao i optuženi.

sead-dumanjic

 Dumanjić: Razotkrio zločine

Dumanjić je i ovog, kao i prvog puta, iznio šokantne detalje o likvidacijama Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Lusije Salas Kortez (Lucia Salas Cortez), koji su ubijeni u noći sa 1. na 2. mart 2010., te Marija Tolića i Vernera Ajdarija, koji su ubijeni 25. marta 2010. godine, a koje je počinila ova zločinička organizacija.

Iako su pokušali poljuljati iskaz svjedoka, odbrane nisu to uspjele. Dumanjić se nijednom nije zbunio i precizno je, kao i prvi put, opisao ubistva i druge događaje.

- Turković je tražio da mu dam ključ od moje vikendice na Šavnicima kako bi, kako mi je kazao, "Tolića malo grublje ispitivao". Pod tim je podrazumijevao da mu zabije nož u nogu i slično. No, ja sam na kraju od Edina Džihanića uzeo ključ od kuće na Bistriku. Džihanića sam poslao u Živinice s njegovom djevojkom. S njima je bio i Esmir Ferizović. Čim smo ušli u kuću, Turković je rekao da Tola ne smije živ izaći. Tola, koji je već bio stigao u Sarajevo, čekao je Turkovića u ugostiteljskom objektu "Toskana" (ugostiteljski objekt bio Turkovićevo vlasništvo, op. a.) i pisao mu je SMS-ove: "Lijepi, oko, gdje si, čekam te" - kazao je Dumanjić.

Svjedok je pojasnio da su on i Rajko Milovanović (ubijen 2009. godine, op. a.) otišli jednim autom prema kući na Bistriku, a poslije su došli Lakić, Turković i Tolić.

Kako je svjedok prilikom prvog svjedočenja pojasnio, Ajdari je ostao u Tolinom Porscheu da ga čeka, ali je Turković otišao po njega i doveo ga unutra, u kuću. On je tada kazao da je Lakić ubio Ajdarija i Tolića.

obdukcija-ajdari

Detalj s obdukcije tijela Vernera Ajdarija

- Ova ubistva Turković je planirao prije nego što smo došli u kuću na Bistriku - ustvrdio je Dumanjić.

Kada je u pitanju ubistvo Mekića i njegove djevojke Salas Kortez, svjedok je pojasnio da su u to vrijeme za Mekića radili Fadil Aljović i Hajrudin Memović (osuđen na pet godine zatvora nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH, op. a.).

- Oni su u to vrijeme živjeli u kući sa Mekićem i Kortez u Binježevu kod Hadžića.

Prema iskazu svjedoka, dogovoreno je da oni ključ od Mekićeve kuće daju Dumanjiću, a da ga on preda Turkoviću.

binjezevo-kuca

Kuća u Binježevu gdje su izrešetani Mekić i njegova trudna djevojka

Uzeo ključ

- Od Memovića sam uzeo ključ od Mekićeve kuće. Dogovor je bio da ih Turković i još jedna osoba, a kasnije sam saznao da je to bio Lakić, ubiju i spakuju tijela u gepek, a da Isljam Kalender i ja odvezemo i zakopamo tijela. Ja sam od Memovića uzeo ključ i odnio ga Turkoviću, koji me je čekao 100 metara dalje u Hadžićima. Kalender je ostao na cesti sa Memovićem. U Memovićevom autu bila je njegova djevojka. Potom sam se vratio i kazao Memoviću da mora biti s nama dok se sve ne završi te smo Kalender, Memović, njegova djevojka i ja sjedili u jednom kafiću. Kada je stigla poruka da je sve gotovo, Memovića i njegovu djevojku sam pustio. Rekao sam im: "Idite, uživajte" - pojasnio je Dumanjić.

No, prema njegovim riječima, Turković nije ispoštovao dogovor.

- Kada smo došli, tijela nisu bila spakovana u gepeku nego na mjestu gdje su ubijeni. U dnevnom boravku bilo je puno krvi, a Mekić i njegova djevojka izrešetani. Izgledalo je kao klaonica. Ja sam izašao iz kuće, sjeo u auto i odvezao se. Nazvao sam Turkovića, a on mi je rekao da su bili teški pa da ih nije mogao spakovati, te sam se vratio u kuću. Kalender i ja smo umotali tijela i stavili ih u gepek Passata. Kalender je vozio Passata, a ja sam blindom išao za njim - kazao je Dumanjić.

Lakića je svjedok upoznao, kako je kazao jučer u sudnici, tek kada je planirano ubistvo Mensura Aljičevića.

Dumanjić je nekoliko puta kazao da je Kalender bio "Turkovićev miljenik".

Otkinuo mu glavu

Turković je reagirao i kazao: "Molim Vijeće da me zaštiti. Nisam ja pas pa da budem ljubimac."

- Poznato mi je. Bila je za njim raspisana potjernica, koju mu je Tola (Tolić, op. a.) skinuo. A ja sam slao papire advokatu u Njemačku da mu skine tu potjernicu - odgovorio je Dumanjić, dodavši da je Tola završio da Turković na poklon dobije i kafić “Toskana” u Pofalićima.

Lakić je pitao Dumanjića je li u zatvoru pričao kako je ubio Mekića i sjekirom mu otkinuo glavu, na šta je svjedok replicirao: “To su gluposti, znaš ti dobro ko ga je ubio, bio si.” Lakić je nastavio s istim pitanjima, a Dumanjić je odgovarao: “Ti si taj koji se hvali po zatvoru”, te je objasnio da je Rajko, kada je zakopavao Mekića, zbog manje rake, udario tijelo sjekirom kako bi stalo.

milenko-lakic-2

 Lakić: Nije mogao obuzdati emocije

Optuženi Lakić konstatirao je da svjedok krivicu svaljuje na Rajka, kojeg više nema, nakon čega su u sudnici uslijedile obostrane uvrede pa je i tužiteljica Diana Kajmaković zatražila od Vijeća da prekine ovu komunikaciju.

- Sve bih ja njemu po spisku, ali neću zbog Vas - rekao je Lakić Vijeću, iako je prije toga svjedoku opsovao mater.

Advokat Bogdanović pravdao je ispad klijenta tako što je rekao da se Dumanjić sve vrijeme svjedočenja cinično smješka te da je to iziritiralo njegovog klijenta, koji pije terapiju pa ne može obuzdati emocije.

Neredno ročište zakazano je za ponedjeljak.

Ajdarijeva majka u sudnici

U sudnici je jučer bila prisutna i Habiba Salkica, majka Vernera Ajdarija. Sve vrijeme Dumanjićevog svjedočenje u sudnici je uzdisala i plakala, a pogotovo kada je pričao o ubistvu Tolića i njenog sina.

- Ne mogu da vjerujem da se optuženi u sudnici smiju i pričaju o tim ubistvima kao o nečemu normalnom. Moj sin je kriv samo što je sjeo u Tolićev auto i pravio mu društvo u vožnji do Sarajeva. Zlikovci su mi ubili sina jedinca, ali dat će Bog, stići će njih zaslužena kazna - kazala je Salkica nakon suđenja.

habiba-salkica-23

Zlikovci su mi ubili sina jedinca  (Foto: F. Fočo)

Transport droge

Advokat Karkin je Dumanjića, osim za ubistva, ispitivao i o odnosu između Turkovića i Emira Hadžića (ubijen u februaru 2008. godine u Mostaru, op.  a.).

- Čuo sam da je Turković preko Hadžića prodavao 20 kilograma droge mjesečno. To sam čuo od Turkovića, a drogu nisam vidio - kazao je Dumanjić.

Na pitanje advokata Karkina zna li i da li je čuo kako se droga transportirala, Dumanjić je kazao da jeste.

- Čuo sam to od Turkovića, a i od vas, odvjetniče - kratko je odgovorio Dumanjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.