CRNA HRONIKA

Zbog nesreće na Marijin Dvoru uhapšeni direktori Famus Gradnje!

Po nalogu glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu

M.M.

30.1.2015

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su danas Kemala Karahmeta, direktora firme Famus Gradnja 3 d.o.o. Sarajevo, kao i tehničkog direktora ove firme Miralema Jahića, te rukovodioca gradilišta firme Dženana Hadžema, zbog teške nesreće u kojoj su poginula dvojica radnika ove firme.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Alem Hamzić, portparol Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

- Uhapšeni su zbog teških krivičnih djela protiv sigurnosti ljudi i imovine iz člana 328. stav 2. KZFBiH u vezi sa krivičnim djelom nepravilno i nepropisno izvođenje građevinskih radova iz člana 326. stav 1. istog zakona, a sve po nalogu kantonalne tužiteljice - pojasnio je Hamzić.

Uhapšeni će sutra biti sprovedeni u sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, gdje će biti ispitani.

Podsjetimo, u stravičnoj nesreći koja se dogodila prekjučer na gradilištu ove firme na Marijin Dvoru, smrtno su stradali Razim i Enes Halilović iz Tešnja, dok je njihov kolega i sugrađanin Nevzet Halilović sa teškim povredama smješten na Klinici za ortopediju i traumatologiju sarajevskog Kliničkog centra.

Nesreća se dogodila oko 17.00 sati, kada je došlo do odvajanja i padanja velike metalne oplate u koju se sipao svježi beton, a koja se protezala duž cijele zgrade, kojom prilikom je došlo i do rušenja dijela skele.

U akciji raščišćavanja terena bile su angažovane sve raspoložive službe - vatrogasci, Civilna zaštita, policija, Hitna pomoć, ali i građani koji su strahovali da ispod obrušenog materijala ima još žrtava.

Zbog raščišćavanja terena i uviđaja koji je nastavljen i jučer, kao i pokidanih kontakata na elektrovodovima, u prekidu je bio i tramvajski saobraćaj prema Baščaršiji, koji je ponovo uspostavljen sinoć u 21.55 sati.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.