CRNA HRONIKA

Čelik: Suđenje zasnovano na praznim pričama Tužilaštva

Završne riječi odbrane za trostruko ubistvo na Vracama

A. KAPO

4.2.2015

Izlaganjem završnih riječi odbrane jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Mladenu Ždrali zvanom Pata (32), koji se tereti za učestvovanje u trostrukom ubistvu koje se dogodilo 2005. godine u kafani “Dva bora”, koja se nalazi u sarajevskom naselju Vraca. Tada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković, Esad Šenderović, dok je Murat Komarica ranjen.

Metalne ploče

Kerim Čelik, advokat optuženog Ždrale, kazao je da je suđenje zasnovano na ''praznim pričama Tužilaštva''. On je, naime, rekao da Tužilaštvo tvrdi da su nesporne činjenice da je Boris Govedarica bio direktni izvršilac trostrukog ubistva, a što je, prema njegovim tvrdnjama, sporno.

mladen-zdrale-pata

Foto: Arhiva (Optuženi Mladen Ždrale Pata)

- Tvrdi se i da je Govedarica imao vozača, kao i da su na području Kantona Sarajevo vozilo ukrali Ždrale i Govedarica, a za što nisu ponudili niti jedan dokaz. Kako neko može nekoga nazvati lopovom bez presude? Za deset godina nikada se nije utvrdilo ko je ukrao vozilo - kazao je Čelik.

On se osvrnuo i na tvrdnje Tužilaštva da je Ždrale pomagao Govedarici u vozilu nakon zločina da skine pancir jer su pronađeni njegovi otisci na panciru.

- Istina je da su ostali njegovi otisci, ali na metalnim pločama od pancira. I sami znate da je nemoguće da otisak ostane na platnu. Tužilaštvo je to sve prezentiralo na takav način da bi Mladena uvuklo u čitavu priču - rekao je Čelik.

Prema njegovom mišljenju, poražavajuća je činjenica što Tužilaštvo nikad nije vještačilo automatsku pušku, ali i to što nije rekonstruiran događaj.

Ključni svjedok

- Ključan je zaštićeni svjedok P1. No, on je tokom svjedočenja jasno kazao kako su njegov iskaz napisali Vahidin Šahinpašić i glavni tužilac te da je doveden iz kafane pijan u Tužilaštvo. Čak je rekao da nikad nije tražio zaštitu. Tužilaštvo je davanjem statusa zaštićenog svjedoka željelo stvoriti lažnu sliku o važnosti svjedoka - kazao je, između ostalog, tokom iscrpnih završnih riječi advokat Čelik.

Nastavak izlaganja završnih riječi odbrane zakazan je za 9. februar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.