CRNA HRONIKA

Da li su sarajevski ugostitelji prevareni lažnim ugovorima o korištenju autorskih prava?

Bivši uposlenik AMUS-a prijavljen policiji

M. Mulaosmanović

5.2.2015

Nekadašnji uposlenik Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS), te jedan od osnivača Asocijacije izvođača i stvaralaca, koji se odnedavno pojavljuje i kao uposlenik Udruženja Fonogram, Igor Kučinović, kako "Avaz" saznaje, suočen je sa optužbama da je sklapao fiktivne ugovore sa ugostiteljima, od kojih je u gotovini naplaćivao tobožnja potraživanja ovog udruženja.

Tragom ove informacije, kontaktirali smo nadležne u AMUS-u koji su nam potvrdili da je Kučinović do oktobra prošle godine bio njihov uposlenik, kada je, zbog sumnje da se bavio ovakvom vrstom malverzacija dobio otkaz.

 

Plaćanje "po dogovoru"

Međutim, i nakon toga je, tvrde u AMUS-u, nastavio sklapati ovakve " ugovore", te na taj način prevario nekoliko vlasnika ugostiteljskih objekata koje je doveo u zabludu da su na taj način izmirili svoje obaveze prema ovom udruženju.

Kako nam je pojašnjeno iz AMUS-a, jedini legalan način izmirivanja obaveza po osnovu muzičkih prava je  potpisivanje ugovora sa AMUS-om, u kojem je navedeno da se obaveze izmiruju uplatom na žiro račun udruženja i to nakon ispostavljanja fakture na mjesečnom noivou, te da od korisnika niko ne može zahtijevati naplatu u kešu, niti postoje osobe koje su ovlaštene za takvu vrstu naplate.

U tobožnjim ugovorima koje je sa oštećenima sklapao Kučinović se, pak, navodi, da korisnici autorskih prava novac uplaćuju "po dogovoru".

Protiv Kučinovića je podnesena prijava Odjelu kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo, čiji službenici trenutno rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog slučaja.

Ugledni sarajevski ugostitelj, koji nije želio da mu se navodimo identitet, nam je potvrdio ove informacije, te kazao kako je i sam dao novac Kučinoviću na osnovu jednog ovakvog ugovora.

Dodao je i da je jučer dao iskaz sarajevskoj policiji u vezi sa cijelim slučajem.

Kazao je da nema nikakvih zamjerki na rad udruženja, te pohvalio korektnost stručne službe AMUS-a.

- Oni nisu znali da on na taj način naplaćuje ta sredstva, a ja nisam bio najbolje upućen kako te stvari funkcionišu. Sad smo to riješili, ja te obaveze izmirujem uplatom na račun i nema nikakvih problema, dodao je naš sagovornik.

 

Ne daje izjave bez advokata

Kontaktirali smo telefonom i Kučinovića, koji je kazao kako je u prošli četvrtak dobio poziv od MUP-a Kantona Sarajevo, te da se policiji javio u ponedjeljak.

- Iskreno, nisam znao o čemu se radi dok nisam došao u policiju. Oni su mi pročitali šta mi se stavlja na teret, mislim da su rekli da je u pitanju pronevjera i prekoračenje službene ovlasti. S obzirom na to da moj pravni zastupnik trenutno nije u zemlji, nisam želio ni u policiji da se očitujem bez njegovog prisustva, tako da ne bi bilo u redu ni da se očitujem putem medija, rekao je Kučinović.

Dodao je da će, ipak, onog trenutka kad se osjeti prozvanim, vjerovatno biti prinuđen da se oglasi.

- Ipak ne vjerujem da ću, zbog svoje djece, dozvoliti da me se proziva, bez da reagiram, dodao je Kučinović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.