CRNA HRONIKA

Muhamedu Nurkiću određen pritvor: Rugali mu se da je “papučar” pa im ispalio po hitac u glavu

ISTRAGA Supruga ga tjerala kući pred cijelom kafanom u Gračanici

H. Čalić-A. Hadžić

10.2.2015

Kantonalni sud Tuzlanskog kantona prihvatio je prijedlog tuzlanskog Tužilaštva, te odredio jednomjesečni pritvor Muhamedu Nurkiću (43) iz Gračanice, koji je preksinoć u kafani "Trio" u ovom gradu hicima iz lovačke puške usmrtio Zijada Džinića (42) i Samira Turkušića (39) iz Gračanice.

Prema zvaničnim informacijama iz Tužilaštva TK, ubijeni su u kafeu „Trio“ provocirali Nurkića i, kada on to više nije mogao izdržati, odlučio je da ih ubije.

kafe-trio

Kafe Trio u kojem se desio zločin (Foto: H. Čalić)

- Nurkić je bio lovac, posjedovao je lovačku pušku koju je nakon lova ostavio u predsoblju svoje kuće, koja se nalazi u blizini kafea „Trio“. Potom se našao u tom kafeu, gdje su ga sve vrijeme provocirali ubijeni Džinić i Turkušić, osobe koje imaju debeli policijski dosje za razna krivična djela. Kada to više nije mogao izdržati, otišao je do kuće, donio pušku i obojici pucao u glavu. Od zadobivenih povreda obojica su podlegla, a on se predao u Policijsku stanicu Gračanica - rekao je za "Dnevni avaz" portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Muhamed Nurkić je privatnik, bavi se trgovinom, a prema izjavi njegovih komšija, u Gornjoj Lohinji je kupio veliko imanje, gdje se bavio i poljoprivredom. Nakon što je prenoćio u prostoriji za zadržavanje PS Gračanica, jučer je u Ministarstvu unutrašnjih poslova TK bio na kriminalističkoj obradi, nakon čega je u poslijepodnevnim satima predat Tužilaštvu TK. Prema tvrdnji portparola Arnautovića, za njega će sigurno biti predložen pritvor.

Od Nurkića je uzeta krv na analizu, zatim, izuzeti su brojni materijalni dokazi, kao i puška iz koje je pucano, parafinska rukavica, koji će služiti za rasvjetljavanje stravičnih ubistava. Nurkićev poslovni prostor u Gračanici jučer je osiguravala policija.

nurkic-prostor

Niko od zvaničnih organa još nije iznio prave razloge zbog kojih je Muhamed Nurkić zvani Ljubiša sinoć ubio Džinića i Turkušića.

Uzeta krv

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da su sva trojica sjedila u kafiću „Trio“ i da su bili pod utjecajem alkohola.

- Nurkić je bio u lovu, nakon čega je došao u kafić na piće. Sve je bilo mirno dok se u neko vrijeme u kafiću nije pojavila Nurkićeva supruga i dosta bahato od njega tražila da ide kući. Nurkić je nije poslušao, a nakon što je ona otišla, ova dvojica su mu počela dobacivati u smislu „što ne ideš kući“, „što ne slušaš ženu, vidiš da ti je naredila da ideš“ i slično. U jednom trenutku ovaj je ustao, otišao po pušku i, kad se vratio, obojicu upucao - kazao nam je izvor.

Također navodi da su se Turkušić i Džinić smijali i provocirali Nurkića, da su mu se naprosto rugali što je  žena od njega tražila da ide kući.

Narkomani i nasilnici

Inače, i Turkušić i Džinić važili su za bahate i problematične osobe, s debelim policijskim dosjeom. Turkušić je nekoliko puta bio hapšen zbog proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i jedan je od najpoznatijih gračaničkih narkomana.

ubijeni-zijad-dzinicsamir-turkusic-1

Ubijeni Džinić i Turkušić

Policijski dosje Samira Turkušića i Zijada Džinića, saznajemo, pun je prijava zbog narušavanja javnog reda i mira, posebno zbog tuča, nasilničkog ponašanja, ali i zbog činjenja raznih krivičnih djela.  

Promijenio ime

Muhamed Nurkić prvobitno je nosio ime Ljubiša. Nije poznato čija je to bila želja, njegova ili njegovih roditelja, ali je on kasnije promijenio ime, pa se sada zvanično zove Muhamed Nurkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.