CRNA HRONIKA

"Anđelu pakla" tri godine zatvora

Sud BiH izrekao kaznu Arifu pelešu za šverc droge i oružja

M.M.

10.2.2015

Vijeće II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH proglasio je danas Arifa Peleša krivim za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, kao i promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, te mu izrekao jedinstvenu kaznu zatvoru u trajanju od tri godine.

Sud mu je za neovlašteni promet opojnim drogama izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije i po godine, a za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe kaznu zatvora od godinu dana, te mu ove dvije kazne u konačnici objedinio u jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Presuda je izrečena nakon što je Sud razmotrio i prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Peleš sklopio sa državnim Tužilaštvom.

Vezani tekst : Sud BiH : Arif Peleš se sutra izjašnjava o krivnji

Vezani tekst: Član Hell Angelsa negirao krivicu za šverc droge i oružja


Peleš je tako proglašen krivim što je u vremenskom periodu od polovine jula 2013. godine do aprila 2014. godine, koristeći svoje članstvo unutar međunarodne motorističke organizacije Hells Angels, organizovao grupu ljudi koja je djelovala tako što je Peleš na njemu poznat način i od njemu poznatih osoba nabavljao heroin i oružje, te je drogu prodavao kupcima lično i putem kurira u BiH i van BiH, a istovremeno je učestvovao i u međunarodnoj trgovini oružjem na teritorijama Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i drugih država.
Pelešu je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, te mu je izrečena mjera sigurnosti oduzimanja predmeta.
Također mu je oduzeto 5.400 KM, kao imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela.
Peleš je obavezan i da nadoknadi troškove krivičnog postupka, čiju će visinu Sud odrediti posebnim rješenjem.

Sud je, također, donio rješenje kojim su ukinute mjere zabrane određene rješenjem od 9. septembra prošle godine.

Sud je, ranije, podsjetimo, također na osnovu sporazuma, izrekao presudu kojom je Pelešov saučesnik Predrag Vrakelj oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, te mu izrekao uslovnu osudu.

Vrakelju je utvrđena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, s rokom kušnje od četiri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.