CRNA HRONIKA

AKCIJA MARKER 4 SIPA uhapsila pet osoba zbog organizovanog kriminala

Zaplijenjena veća količina droge i oružja

(M.M.)

11.2.2015

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u operativnoj akciji „Marker 4“ slobode lišili pet osoba i pretresli objekte na sedam lokacija na području Modriče, Bosanskog Šamca, Doboja i Bosanske Kostajnice. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Okružnog suda Banja Luka i Specijalnog tužilaštva RS-a, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS.

Vezani tekst: U RS uhapšeno pet osoba osumnjičenih za organizovani kriminal

 Slobode su lišene osobe inicijala M.G. (1968), D.M.(1980), B.Đ. (1963), D.O. (1967) i Ž.Đ. (1973) zbog sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, kao i nedozvoljenom proizvodnjom i prometom oružja i eksplozivnih materija.

Nezvanično se moglo čuti da su slobode lišeni: Milorad Gligorević, Željko Đaković, Bogdan Đukić, Dragan Okolić, te Davorin Maksimović, a jedna osoba se nalazi u bijegu, a nezvanično radi se o Draženu Zoranoviću.

Prilikom rada na ovom predmetu do sada su privremeno oduzeta četiri kilograma marihuane, 16 kilograma eksploziva (vojni i plastični), više vrsta eksplozivnih sredstava, veći broj municije različitog kalibra, 12 detonatorskih kapisli, dvije automatske puške, jedna poluautomatska puška, osam lovačkih pušaka, četiri pištolja i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Službenici SIPA-e u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom RS-a proveli su višemjesečnu složenu kriminalističku istragu koja je rezultirala utvrđivanjem činjenica i prikupljanjem dokaza o kriminalnim aktivnostima osumnjičenih osoba.

Osobe lišene slobode privedene su sinoć u službene prostorije SIPA-e u Regionalni ured Banja Luka, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Specijalnom tužilaštvu RS-a  na dalje postupanje, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću SIPA-e.

                                              

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.