CRNA HRONIKA

Isljam Kalender odbio svjedočiti zbog prijetnji

Zaštićeni svjedok u strahu od Turkovića i Stjepanovića

A. Ka. – Ad. A.

12.2.2015

Na današnjem suđenju u drugostepenom postupku koji se u Sudu BiH vodi protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića, zaštićeni svjedok Isljam Kalender odbio je svjedočiti putem videolinka zbog ozbiljnih prijetnji koje su mu upućivali prvooptuženi Turković i drugooptuženi Saša Stjepanović.

Inače, Kalender koji se nalazi u programu zaštite svjedoka u stranoj državi, tokom prvostepenog postupka u potpunosti je razotkrio stravične zločine Turkovićevog klana te je do u detalje opisao likvidacije Mithata Mekića Mikija, Lusije Salas Kortez koja je bila u poodmakloj trudnoći te Marija Tolića i Vernera Ajdarija. Kalender je, podsjećamo, opisao i način međunarodnog šverca kokainom i heroinom koji se odvijao pod Turkovićevim pokroviteljstvom, a raskrinkao je i pljačku 2,5 miliona maraka iz sarajevskog aerodroma.

Kalender je također iznio i niz detalja tokom svog višednevnog svjedočenja u prvostepenom postupku kojim je otkrivena i značajna uloga u zločinačkoj organizaciji Šejle Turković, koja je supruga prvooptuženog.

Prvostepenom presudom Turković je osuđen na 40 godina zatvora kao i ubica Milenko Lakić Laki, Saša Stjepanović osuđen je na 12 godina, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović Ševrtko na tri godine robije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.