CRNA HRONIKA

AKCIJA TRANZIT SIPA pretresa objekte u Banjoj Luci, Laktašima i Srebreniku

Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije

M. Aš.

12.2.2015

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika SIPA-e i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, u saradnji sa UIO BiH, na terenu su izvršili pretrese i privođenja usmjerena na više fizičkih i pravnih lica koja su meta ovih aktivnosti.

Aktivnosti se provode u više gradova širom BiH, u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH, a usmjerene su na više pravnih i fizičkih lica.

Iz izvora bliskih SIPA-i saznajemo da se pretresi vrše na lokacijama u Banjoj Luci, Laktašima, te Srebreniku. No, za sada, prema nezvaničnim podacima, još niko nije uhapšen.

Pretresima su obuhvaćeni objekti koje koriste četiri osobe osumnjičene da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja ili prevara, a u vezi sa pomaganje.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a RS-a.

Prilikom izvršenih pretresa pronađena je i privremeno oduzeta određena finansijska  poslovna dokumentacija (fakture, deklaracije uvozne,  tovarni listovi, izvodi iz banaka, uplatnice i dr.) i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osumnjičene osobe u ovom predmetu bit će saslušane u službenim prostorijama SIPA-e, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Radi se o licima osumnjičenim za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje ili prevare iz člana 210. u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Oni se sumnjiče da su u periodu 2011. do 2014. godine, preko pravnih lica vršili uvoz robe porijeklom iz NR Kine, koju su prosljeđivali njima poznatim licima koja su tu robu bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodavala za gotov novac na području tržnice Arizona kod Brčko Distrikta i na području Sarajeva, a da bi to prikrili u proslovnim knjigama preko pravnih lica fiktivno prikazivali da se roba nalazi na zalihama.

Prema prikupljenim i raspoloživim dokazima, finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, izbjegavanjem plaćanja PDV-a budžet naše zemlje, a samim tim i svi građani, oštećeni su za iznos od oko 8,5 miliona KM.

S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog i finansijskog kriminala, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.