CRNA HRONIKA

Očuh zvjerski ubijenog Smaje Ćesira prebacuje krivicu na majku

Nastavljeno suđenje za monstruozno ubistvo u Hadžićima

Am. Kovač

12.2.2015

Svjedočenjem bračnog para Mehmeda i Mirsade Ramić, te optuženog Saliha Arnautovića (29) danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, nastavljeno suđenje Arnautoviću, te Eni (25), Muniri (62) i Emiru Lipa (57), optuženim za smrt dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića, koji je imao tri i po godine kada je monstruozno ubijen, 25. februara prošle godine.

Iskaz očuha

Arnautović je i danas pred Vijećem, kao što je to i prilikom davanja iskaza istražiteljima krivicu za smrt dječaka prebacio na njegovu nevjenčanu suprugu Enu i njene roditelje.

ena-lipa-150

Ena Lipa: Lagala Arnautoviću da je trudna s njim

- Enu sam upoznao preko mog prijatelja Jasmina Hodžića s kojim je došla kod mene na vikendicu u Miševiće.  Oni su tu vodili ljubav i kada je krenula na autobus rekla mi je da njoj treba pravi mušakarac koji će brinuti o njoj. Tada nije rekla da ima djecu, nego je kazala da su djeca od njenog brata iako sam ja njoj sve ispričao o svom životu. Nakon izvjesnog vremena Ena je opet došla na vikendicu i bila 20 dana. Tada je i sa mnom i sa Jasminom vodila ljubav i ja sam je htio ostaviti jer s takvom ženom nisam želio biti. No, ona nije htjela ići iz vikndice. Odlazila bi na dva- tri sata, vratila se i govorila da su je roditelji istjerali iz kuće – pojasnio je Arnutović svoje upoznavanje sa Enom, dodavši da je nakon nekog vremena pozvala ga na večeru u kuću u kojoj je živjela sa roditeljima i da je on tada češće počeo dolaziti kod njih.

munira-i-emir-lipa-150

Munira i Emir Lipa: Nana i djed ubijenog dječaka

 

No, Arnautović je ustvrdio da je tek tada saznao da su djeca Enina, i da je ih je prilikom svakog dolaska zaticao pod stolom u kuhinji. Potom je Arnautović, kako je kazao, počeo češće tu da boravi, a vidio je da Ena, Munira i Emir često tuku djecu.

- Jedne noći je Smajo plakao i govorio: “Ena uzmi me”. Ena nije htjela ustati da ga smiri. U sobu je ušao Emir Lipa s kaišem. Uzeo je dječaka i u mraku ga bacio. Dječak je letio kroz mrak i udario o zid. Meni je rekao: "Šuti, ti se ne miješaj" te ga je nastavio tući još dva-tri sata - izjavio je Arnautović.

On je dodao da je Enu bio napustio zbog maltretiranja dječaka i otišao u Miševiće, ali da je ona došla za njim i molila ga da se vrati, govoreći da je trudna.


Napravila doručak

- Ena je tukla Smaju kaišem, oklagijom i drugim predmetima, a vukla ga je i za genitalije. Meni je kada bih je pitao za povrede govorila da su djeca pala, spotakla se i slično. Govorio sam joj da ne tuče djecu i ako vidim još jednom povrede na djetetu da ću ja njoj iste nanijeti. Kobnog dana došao sam u kuću oko osam sati ujutru da uzmem neke svoje stvari jer sam htio odseliti od njih. Donio sam neko željezo i mesing te ga dao Emiru da ode da ga proda da djeca šta imaju jesti.  Ena je spavala, a Smajo je stajao pored nje, i rukama se držao za krevet. Izgledao mi je izbezumljeno. Probudio sam je i pitao šta je sa djetetom. Ona je kazala da se ne miješam gdje mi nije mjesto, a potom nam je napravila doručak – ustvrdio je danas Arnautović.

Nakon toga, kako je kazao, rekao je Eni da je napušta.

smajo-cesir

Smajo Ćesir: Zlostavljan pa ubijen

- On je tada poludila. Pojačala je muziku na tranzistoru, a Smaju je tjerala da hoda. Ja sam otišao u tolaet a kada sam se vratio vidio sam dijete bez svijesti jer ga je ona u međuvremenu udarila šakom. Rekla mi je da će sve meni spakovati i mene optužiti, te je dodala da ja ne znam šta je još s djetetom rađeno. Pokušao sam Smaju osvijestiti i davao sam mu umjetno disanje, no on je samo povraćao i uneredio se.  Skinuo sam mu odjeću i kada sam mu vidio tijelo zgrozio sam se. Tada je utrčao Emir, te sa komšijom autom odvezao Smaju u Hitnu pomoć. Ena je sjedila mirno kao da se ništa ne dešava – tvrdi  Arnautović.

On je tada, kako je ustvrdio danas, sjeo na biciklo i krenuo prema Domu zdravlja. No, Ena ga je nazvala i rekla da je Smajo umro i da će njega optužiti za sve.
Prema njegovim riječima Ena je Smaju tukla jer je ličio na njegovog biološkog oca odnosno njenog prvog supruga.

- Nijedno krivično djelo koje mi se stavlja na teret nisam počinio. Da jesam ne bih čekao ovaj dan da mi se sudi, sam bih sebi presudio – kazao je na kraju Arnautović.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. mart ove godine.

 

Nije bio uznemiren

Bračni par Mehmed i Mirsada Ramić svjedočili su o tome da je Salih često kod njih po kući radio popravke. Naime,  Arnautovićeva sestra udata je za Mirsadinog sina iz prvog braka, te su tako upoznali i Saliha. 
Nekoliko puta, kazali su danas ovi supružnici, sa Salihom je kod njih dolazila i Ena, a i Smajo. Kako su kazali ništa čudno u njihovom odnosu nisu primijetili, a Smajo se dok je boravio kod njih igrao s njihovim osmogodišnjim sinom.

Oboje su kazali da su vidjeli Smaju kada mu je ruka bila u gipsu ali da su rekli da je pao i slomio ruku. Druge modrice na dječaku nisu vidjeli.

- Na dan kada je Smajo ubijen Salih je dolazio kod mene na kafu. Nisam primijetila da je uznemiren. Zadržao se oko sat i otišao, a potom je došla policija da pita da li je dolazio – kazala je Mirsada Ramić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.