CRNA HRONIKA

BRČKO Petnaest osoba osuđeno zbog lažnih diploma

Tužilaštvo Distrikta okončalo istrage u 24 predmeta falsifikovanja

M.M.

12.2.2015

Podizanjem optužnice protiv M.Z. (56) iz Brčkog, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je istrage u 24 predmeta falsifikovanja srednjoškolskih diploma, koliko ih je ukupno otvorilo u proteklih godinu i po dana, saznajemo iz ove pravosudne institucije.

Optužnica protiv M.Z. tereti ovu osobu da je 2006.godine nabavio duplikat falsifikovane diplome o stečenom zvanju saobraćajnog tehničara - navodno izdat u J.U. Mješovita srednja škola u Tuzli, čiju kopiju je potom dao na ovjeru i uvođenje lažnih podataka u radnu knjižicu.

Tužilaštvo distrikta je i u ovom slučaju utvrdilo da navedena diploma nije izdata od strane obrazovne ustanove koja je naznačena kao njen izdavalac, te da je kao falsifikovana javna isprava upotrijebljena u pravnom saobraćaju.

- U skladu s rezultatima istrage Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv M.Z., koju je nakon dostavljanja na dalji tok krivčnog postupka, Osnovni sud Distrikta u potpunosti potvrdio.Time je Tužilaštvo riješilo sve prijave nadležnih službi Vlade Brčko distrikta zaprimljene krajem 2013. godine, te predmete koje je početkom prošle godine otvorilo po službenoj dužnosti. Procesuirajući upotrebu isprava o srednjoj školskoj spremi u organima javne uprave Tužilaštvo je podiglo ukupno 17 optužnica tereteći optužene za krivična djela falsifikovanja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, rekao je sekretar Tužilaštva Samir Beganović.

samir-beganovic

Beganović: Ukupno podignuto 17 optužnica

Dodao je da se najveći broj njih odnosio se na upotrebu falsifikovanih diploma u postupcima zapošljavanja i regulisanja prava iz radnog odnosa na osnovu nevjerodostojne isprave.

Rješavajući po optužnicama Tužilaštva Brčko Distrikta, ovaj sud je u svim prethodnim predmetima donio osuđujuće presude, kojima je osudio ukupno petneast lica.

Optuženima su uglavnom izricane kazne zatvora u rasponu od trideset dana do tri mjeseca.

U tri slučaja, u kojima falsifikovana diploma nije korištena za sticanje ili reguliranje prava iz radnog odnosa, izrečena je uslovna osuda.

Pored kazne ili mjere upozorenja svim osuđenim osobama izrečene su i mjere sigurnosti oduzimanja falsifikovane školske isprave, dok su izuzete radne knjižice vraćene nadležnom Vladinom odjelu radi poništavanja upisa lažnih podataka o školskoj spremi.

Pored predmeta okončanih optužnicom odnosno osuđujućom presudom jedan broj prijavljenih slučajeva Tužilaštvo distrikta okončalo je donošenjem naredbi o obustavi ili neprovođenju istrage.

Obustavom usljed zastarjelosti krivičnog gonjenja ili drugih procesnih razloga završena su tri predmeta, dok su nakon utvrđene vjerodostojnosti provjeravanih diploma u četiri slučaja donesene naredbe o neprovođenju istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.