CRNA HRONIKA

Gorjelo 20 hektara trave, niskog rastinja i jedan vinograd u Trebinju

Šire područje grada jučer bila zahvaćeno požarima

Autor:P. M.

19.2.2015

Šire područje Trebinja jučer je bila zahvaćeno požarima, u kojima je izgorjelo više od 20 hektara visokog i niskog rastinja te jedan vinograd, potvrđeno je u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje.

Požari su prijetili plantažama i drugim vinogradima, ali su brzom intervencijom trebinjskih vatrogasaca ugašeni. Stambeni objekti nisu bili ugroženi.

vatrogasci-035

Foto: Avaz (Brzom intervencijom vatrogasaca ugašeni požari)

Prema riječima Danka Vukovića, komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje uzrok ovih požara je najvjerovatnije ljudski faktor.

- Lokacije šest požara koji su juče izbili su se nalazile u selima Dubljani, Galićići I Grmljani, Mareva Ljut I Zavala I Sedlari. Uzrok požara je najvjerovatnije ljudsko factor. Izgorjelo je više od  20 hektara visokog, niskog rastinja I trave. Također je izgorio i jedan vinograd u privatnom vlasništvu - naveo je Vuković i uputio apel građanjima da prilikom čišćenja svojih parcela ne pale vatru bez najave vatrogasnoj jedinici, jer će u suprotnom biti prinuđeni da prijave policijskoj stanici.

- I jučer se upravo zbog jakog vjetra proširio požar iz Dubljana na ostale lokacije - naveo je Vuković.   

Povodom jučerašnjih požara oglasio se i Odsjek za civilnu zaštitu Grada Trebinja koji je izdao upozorenje građanima da izbjegavaju paljenje vatre na otvorenom.

- Građani koji budu spaljivali korov i drugi otpad ili palili vatru na otvorenom, dužni su sprovoditi propisane mjere zaštite od požara i prije paljenja obavjestiti vatrogasce na broj 123 ili gradski operativni centar na broj 121. U suprotnom, nadležni organi će sprovoditi kaznene odredbe predviđene Odlukom o mjerama zaštite od požara grada Trebinja i druge zakonom propisane mjere - kaže se u upozorenju za građane.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.