CRNA HRONIKA

VELIKI OBRAT U PREDMETU "DRUKER": Robert Iličić se tereti za terorizam, advokat tražio izbacivanje policajaca iz sudnice

Tužilaštvo BiH zatražilo dva mjeseca pritvra za osumnječenog

Autor:M. AŠČIĆ

20.2.2015

U Sudu BiH danas je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se uhapšenima u akciji SIPA-e "Druker" Robertu Iličiću zvanom Robac i Muji Smajloviću, istražitelju Tužilaštva, produži trajanje pritvora.

No u ovom predmetu za kojeg je Tužilaštvo na prvom ročištu održanom prije mjesec dana Smajlovića teretilo da je odavao tajnih podataka Iličiću, a da je Iličić nezakonito trgovao vojnom opremom i eksplozivom, desio se veliki obart!

Naime, Tužilaštvo, kako je rekao postupajući tužilac u ovom predmetu Džermin Pašić, Iličića tereti i za krivično djelo "terorizam", dok se suosumnjičeni Smajlović uopće nije pojavio na današnjem ročitu što je sve prisutne pitao i Sead Temim, advokat Iličića kazavši "zašto danas na ročištu nema suoumnjičenog".

temim

F. FOČO (Temim: Javnost uopšte ne treba da sazna detalje suđenja)

Zanimljio je da je Temim tražio da u toku svog izlaganja, a zbog samog predmeta koji je, kako je kazao, vrlo osjetljiv, iz sudnice budu izbačeni sudski policajci da bi tek kasnije saznao da ročištu prisustvuju i novinari, čemu se žestoko protivio. Temim je kazao da se radi o vrlo osjetljivom predmetu te da ono što je rečeno danas javnost uopšte ne bi trebala saznati. On je novinarima ispred tužilaštva kazao za ono što se stavlja na teret Iličiću "nekome može letiti glava".

Advokan Muje Smajlovića, Vlado Adamović, kazao je danas za "Avaz" da je Tužilaštvo za njegovog klijenta predložilo mjere zabrane što su on i prihvatio. Kazao je da se na današnjem ročištu Smajlović uopće nije ni trebao pojaviti. 

Inače, Tužilaštvo je danas za Iličića zatražilo dva mjeseca pritvora za Iličića, dok niije poznato koje su mjere doređene Smajloviću. Tužilac Pašić je kazao da je istraga na ovom predmetu proširena, te da je već saslušano 20 osoba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.