CRNA HRONIKA

Koričić pripremala krivičnu prijavu protiv Budimlića!

Novi detalji ubistva bihaćke advokatice

Autor:M. DEDIĆ

2.3.2015

U iščekivanju da Kantonalni sud u Bihaću raspiše potjernicu za 63-godišnjim Muhamedom Budimlićem iz Podgredine, općina Cazin, nastanjenim u Salcburgu, Austrija, koji se sumnjiči za ubistvo advokatice Jasmine Koričić (61) iz Bihaća 13. februara, „Avaz“ saznaje niz detalja o supružničkom životu Muhameda i Fate Budimlić, problemima koji su kumovali lošim odnosima i višegodišnjem sudskom sporu čija je kulminacija podmetnuta ručna bomba pred ured advokatice Koričić.

Atraktivne žene

Muhamed Budimlić je, naime, u januaru 2005. godine podnio tužbu za razvod braka nakon što je u dužem periodu, živeći u Austriji i prilikom dolaska u BiH, varao suprugu s mlađim i atraktivnim ženama. Od 2005. godine advokatica Koričić je zastupala Fatu Budimlić, a predmet sporenja bila je zajednička imovina supružnika, kao i alimentacija koju je Muhamed trebao plaćati ženi nakon razvoda, jer je ona nezaposlena.

koricic

Foto: Arhiva (Koričić: Mučki ubijena 13. februara)

U posljednjih deset godina redovno su održavane sudske rasprave, čiji se kraj nazirao. U pokušaju da spriječi suprugu da dobije svoj dio, Muhamed je svu imovinu prepisao na sestru Šefiku Sivić. Kako sudski epilog nije bio povoljan po njega, jer je Fati pripalo pola kuće, odnosno prizemlje, Muhamed Budimlić je prije tri godine žestoko pretukao Fatu.

- Udarao ju je gumenim čekićem, nanio joj dosta povreda i ostavio u kući, gdje su je našle komšije. Na Sudu u Cazinu je za nanesene povrede Fati dobio samo 1.000 KM novčane kazne, ali je u drugom sudskom postupku osuđen da joj plati 7.000 KM, koje nikada nije platio - ispričao je „Avazov“ izvor.

Zanimljivo je da je optužnicu protiv Muhameda Budimlića zbog nanošenja ozljeda bivšoj supruzi zastupao kantonalni tužilac Muhamed Budimlić, također s područja općine Cazin. Tokom vođenja sudskih sporova, Hasanu Budimliću, Muhamedovom sinu koji je bio uz majku, 2008. pred kućom u Podgredinama u podmetnutom požaru izgorio je Mercedes. Sin je optužio oca za paljevinu, ali policija nije pronašla nikakve dokaze.

adresa-salcburg
Foto: Screenshot (Wilhelm von Exner Strasse 20: Muhamedova adresa u Austriji)

Sud je, također, presudio da Muhamed Budimlić treba svakog mjeseca bivšoj supruzi plaćati izdržavanje u visini od 500 KM. Do sada se ova suma, sa svim zaostacima i neplaćanjem odštete za povrede, popela na oko 55.000 KM, a Muhamed Budimlić nije htio platiti ni marku. U svim ovim sporovima Fatu Budimlić je zastupala advokatica Jasmina Koričić.

Boravišna viza

- Sedmicu prije brutalnog ubistva advokatica je pripremala prijedlog za izvršenje s pljenidbom i prodajom stvari i krivičnu prijavu kojom bi obuhvatila neplaćanje za izdržavanje i neizvršenje podjele kuće - tvrdi „Avazov“ izvor.

Budimlić živi u Salcburgu, u naselju Lifering, u ulici Wilhelm von Exner Strasse 20, a u blizini je i poznata univerzitetska “Christian-Doppler” klinika. Budimlić vozi zeleni Mercedes, E-klase, star devet godina, s registarskim tablama S 919 RR.

Je li imao pomagače

U Krajini danima javnost špekulira o Budimlićevom poznavanju eksplozivnih naprava, jer je cijeli život proveo na gradilištima. Nije isključena, kako tvrde pojedinci upućeni u slučaj, ni opcija da je imao stručnjaka i pomagača u izvršenju ovog krivičnog djela.

Odrekao se dijela penzije u korist države

Osumnjičeni Budimlić je, kako saznajemo, dobio austrijsku penziju od 1.380 eura, ali se odrekao 700 eura u korist države, samo da ne bi bivšoj supruzi plaćao izdržavanje. Sada živi od 680 eura i radi nacrno kao „bauštelac“ da bi sebi priskrbio dovoljno za život u Austriji, gdje ima boravišnu vizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.