CRNA HRONIKA

Dževad Rekić: Derviševiću sam davao novac i darove

Privatnik prijavio šefa Detašmana Federalnog MUP-a

Autor:M. DEDIĆ

2.3.2015

Dževad Rekić iz Bosanske Krupe, nastanjen u Švicarskoj, prijavio je direktoru Federalne uprave policije (FUP) i Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK) samostalnog policijskog inspektora Besima Derviševića, starog-novog šefa Detašmana FUP-a u Bihaću, i to zbog ucjena, uzimanja novca i drugih poklona.  

Došao uplašen

Rekić i Dervišević su se, naime, upoznali posredno. Afera je počela kada je Dervišević nazvao Rekića u Švicarskoj i rekao mu da hitno dođe, jer su u vozilu u Rekićevom autoservisu u Bosanskoj Krupi pronađene ampule koje se koriste u terorističkim napadima. Kasnije se to ispostavilo kao izmišljotina, odnosno laž.

- Uplašen sam došao iz Švicarske. Dervišević mi je govorio da je predmet kod njega i da ima velikih problema i troškova te da mora, navodno, platiti neke tužioce i advokate da se „slučaj“ zataška. U strahu da mi ne ''prikače'' terorizam, dao sam mu 500 švicarskih franaka - počinje svoju priču Rekić.

Dervišević je potom od Rekića tražio iPhone 5 i tablet za službu, što je i dobio, a naposljetku i vozilo Mercedes Smart ispod cijene. Kako stvari stoje, a sudeći i prema izjavama Rekića, Dervišević je u koruptivni skandal uvukao i kantonalnu tužiteljicu Vildanu Dedić.

- Besim je od mene zahtijevao da tužiteljici Dedić, za koju je rekao da je „valjala u predmetu“, donesem novi iPhone 5, što sam i učinio - kaže Rekić, koji je kompletnu priču ispričao tužiocu u Bihaću i federalnim inspektorima u Sarajevu.

On kaže da je dao na uvid sve poruke koje je dobio od inspektora Derviševića, kao i originalne račune za sve tehničke uređaje koje je kupio.

- Svoj telefon sam, također, dobrovoljno ostavio u Tužilaštvu USK kod tužiteljice Damirke Mulabdić da bi se vještačio, odnosno pregledali svi SMS-ovi - ističe Dževad Rekić.

Prijava osnovana

Prema informacijama iz Tužilaštva, u predmetu „Besim Dervišević“ poduzeto je niz istražnih radnji.

- Utvrđeno je da je krivična prijava osnovana i da se na osnovu prikupljenih dokaza upućuje na zaključak o saizvršilaštvu u više koruptivnih krivičnih djela od više službenih osoba - kazali su nam iz Tužilaštva USK, koje ne navodi o kojim se službenim osobama radi.

Dervišević: Ne znam za prijavu

Besim Dervišević je na naš upit odgovorio da ne zna za krivičnu prijavu protiv njega, nego samo za izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama te da je on podnio krivičnu prijavu protiv Dževada Rekića zbog davanja lažnog iskaza. Kada smo mu pročitali izjavu Tužilaštva USK, gdje stoji da je krivična prijava protiv njega osnovana, kazao je da nije znao za to.

Odavanje službene tajne

Inspektor Dervišević je 2007. godine kao šef Detašmana FUP-a u Bihaću zaradio suspenziju, a onda i otkaz zbog umiješanosti u ometanje policijske istrage o ubistvu srpskog povratnika Cvijana Radića 1997. godine te zbog odavanja službene tajne.

Zahvaljujući opstrukcijama u vođenju disciplinskog postupka, slučaj je zastario, pa je ovaj visokorangirani policijski službenik, nakon boravka u Travniku gdje je bio premješten, odnedavno opet šef bihaćkog Detašmana.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.