CRNA HRONIKA

Advokati Čamparu zasuli prigovorima

Uloženi klimavi dokazi za pokušaj ubistva Đorđa Ždrale

Autor:A. ALJIMI

5.3.2015

Saslušanjem svjedoka optužbe Samira Avdića te ulaganjem materijalnih dokaza jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu „Lutka“.

Avdić, koji je inače prijatelj zaštićenog svjedoka pod pseudonimom L2, svjedočio je na okolnosti njegovog ranjavanja kada se sklonio u njegov stan koji se nalazi u sarajevskom naselju Vojničko Polje. Podsjećamo da će L2 svjedočiti putem videolinka na jednom od narednih ročišta.

Bio ranjen

- Svjedoka L2 upoznao sam u Loznici u Srbiji, gdje sam kupovao štenad od Srpka Ružića. Dolazio je kod mene. Bio je ranjen u ruku. Nazvao me i zamolio da dođe kod mene, jer ima problem. Mislim da mu je moj broj telefona dao Srpko. Primio sam ga u stan, ali nisam bio spreman da mu pružim pomoć. Polio sam mu ruku alkoholom i zamotao je majicom. Ruka mu je potamnila i imao je bolove. Kazao sam mu da idem do apoteke da uzmem neki lijek protiv bolova, a on me je molio da ne idem jer ga je strah da ne iskrvari. Znam da je bio sitni lopov, krao je auta i tako... Kazao je da je krao vozilo i da ga je vlasnik upucao - pojasnio je Avdić.

vlado-adamovic

Foto: Arhiva (Adamović: Nema mjesta lapsusima)

Svjedok je, također, naveo da je ipak otišao da apoteke da bi kupio lijekove, a kada se vratio u stan, L2 je otišao. Dodao je da ga je kasnije nazvao i kazao mu da je dobro te da je na putu prema kući.

- Oko zgrade je bilo policije, a u novinama sam vidio da se dogodila neka pljačka - rekao je Avdić.

Pokušaji ubistva

Tužilac Dubravko Čampara uložio je dokaze koji su vezani za tačke 1. i 2. optužnice, a koje tretiraju dva pokušaja likvidacije Đorđa Ždrale zvanog Đoka.

dubravko-campara-25

Foto: Arhiva (Čampara:Uložio materijalne dokaze)        

Čampara je prvo uložio dva zapisnika o uviđaju nakon pokušaja ubistva Ždrale 2006. godine. Odbrane su prigovorile na ulaganje ovih dokumenata jer se radi o dva zapisnika o istom događaju, a koji su potpisale različite osobe, na jednom čak i nema pečata. Čampara je onda Sudu ponudio vještačenje MUP-a RS Audija A8 u kojem se nalazio Ždrale kada je pokušana njegova likvidacija. Vlado Adamović, branilac Nermina Tahirovića, uložio je prigovor te je razjasnio da se ne radi o vještačenju, već o stručnom mišljenju koje nema zakonsku težinu. Odbrane su, također, žestoko protestirale prilikom ulaganja iskaza Anđelka Veljačića, za koji su, također, naveli da je nezakonit, ali sutkinja Biljana Ćuković je ipak dozvolila da se uloži u spis.

- Nadam se da je ovo lapsus bio. Ovo je prevelik predmet da bi se odluke donosile lapsusima - kazao je branilac Adamović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.