CRNA HRONIKA

Potvrđena optužnica za ubistvo Krajiškog Ramba

Kantonalni sud Bihać

Fena

5.3.2015

Kantonalni sud u Bihaću u cjelosti je potvrdio optužnicu koju je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona 26. februara podiglo protiv Harisa Gredelja, Sabahudina Ikeljića i Dragana Pavlovića iz Prijedora, te Mehmeda Rekića zvanog Meša iz Velike Kladuše, zbog krivičnih djela "ubistvo" i "nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari". 

Ovo je novinarima danas kazao glasnogovornik Tužilaštva USK-a Adnan Tulić, dodajući da se optuženima stavlja na teret da su zajedno s Mervanom Šljivarem, koji je za sada nedostupan organima gonjenja BiH, a za kojim je raspisana Interpolova potjernica, 14. septembra prošle godine na području općine Cazin ubili Nedžada Kličića zvanog Rambo. 

- Detalji ovog predmeta su već od ranije poznati široj javnosti. Za sutra je zakazano ročište na kojem će biti donensena odluka o prijedlogu Tužilaštva USK-a za produženje pritvora optuženima - istakao je Tulić. 

Dodao je da Kantonalno tužilaštvo očekuje da će pritvor biti produžen, te da se krivični postupak u ovom predmetu dalje nastavi. 

Kličić je ubijen u jednom kafiću u cazinskom naselju Ostrožac. Prema navodima optužnice, osumnjičeni su u namjeri da ubiju Kličića, u lokal ušli naoružani i maskirani, sa rukavicama na rukama. Prvoosumnjičeni Gredelj bio je naoružan automatskom puškom, drugoosumnjičeni Ikeljić puškomitraljezom, trećeosumnjičeni Rekić aluminijskom palicom, a četvrtoosumnjičeni Pavlović je ostao na ulazu u lokal s unutrašnje strane, sa zadatkom da spriječi ulazak i izlazak gostiju, dok je Šljivar bio naoružan pištoljem nepoznate marke. 

Po ulasku u lokal, kako se navodi, naredili su gostima da legnu na pod, dok su za to vrijeme osumnjičeni Gredelj i Ikeljić, u rukama držali puške uperene u njihovom pravcu. Osumnjičeni Rekić je metalnom palicom udarao po gostima i inventaru, te su na taj način omogućili osumnjičenom Šljivaru da neometano priđe Kličiću. On je sjedio sam u loži, a osumnjičeni Šljivar mu je zadao više udaraca pištoljem nepoznate marke po glavi, te ga oborio na pod. Zatim mu je ispalio jedan hitac u predjelu glave, nanijevši mu tri teške i po život opasne rane na glavi, nagnječenje na koži lijeve podlaktice, ranu na dlanu desne šake, te prostrjelnu ranu glave nanesenu jednim projektilom iz vatrenog oružja, usljed čega je odmah nastupila smrt. 

U optužnici se još navodi da su osumnjičeni, između ostalog, neovlašteno držali vatreno oružje, čija nabavka građanima nije dopuštena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.