BRČKO Direktoru Garantnog fonda tri mjeseca zatvora

Nakon zaključivanja sporazuma o priznanju krivinje sa Tužilaštvom

M.M.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH zaključilo je sporazum o priznanju krivice sa bivšim direktorom Garantnog fonda Brčko distrikta BiH Huseinom Čauševićem (61) iz Brčkog, kojeg je prethodno optužilo za zloupotrebu službenog polažaja ili ovlaštenja u ovom pravnom licu.

Na osnovu ovog sporazuma Čaušević je pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora, a po optužnici ovog tužilaštva koja je uslijedila nakon negativnih izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja Garantnog fonda za 2007. i 2008. godinu.

Optužnicom iz 2012.godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je Čauševića da je kao direktor Garantnog fonda Brčko distrikta BiH suprotno djelatnostima ovog pravnog lica koristio svoj službeni položaj i prekoračio svoja službena ovlaštenja.

Njemu je stavljeno na teret da je postupajući u tom svojstvu davao pozajmice preduzeću u vlasništvu njegovog brata, te da je izvršio nezakonitu isplatu donacije jednom članu upravnog odbora Fonda.

Na ime dva ugovora o finansijskoj pozajmici Čaušević je nezakonito stavio na raspolaganje javna sredstva u iznosu od 81.000,00 KM.

Pri tome je za vraćanje pozajmljenog novca ugovorio nezakonitu kamatu, iako je Garantni fond osnovan kao neprofitna organizacija.

Nakon što je okončalo istragu po izvještajima, koje je za 2007. i 2008.godinu sačinio Ured za reviziju finansijskog poslovanja organa javne uprave i institucija Distrikta, Tužilaštvo je optužilo Čauševića za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

- Tokom glavnog pretresa u ovom predmetu, a nakon što je predočen dokaz o vraćanju pozajmljenog novca Fondu u punom iznosu, Tužilaštvo i optuženi zaključili su sporazum o priznanju krivice. Ovim sporazumom optuženi je priznao krivicu za krivično djelo za koje je optužen, te ja na osnovu njega nadležni sud donio pravosnažnu presudu, kojom mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, rekao je sekretar Tužilaštva Samir Beganović.

on je dodao da s obzirom na to da je tokom krivičnog postupka Garantni fond gotovo u cjelosti obeštećen vraćanjem sredstava od nezakonitih pozajmica, presuda Čauševiću predstavlja pravni osnov za potpunu naknadu štete vraćanjem donacije u iznosu od 1000 KM, koja je nezakonito učinjena članu Upravnog odbora.

NA VRH

Podijeli članak na