CRNA HRONIKA

Kako je u Hrvatskoj "pao" Galib Hadžić: Tuzlanski žestoki momci bezbrižno vježbali s pištoljima za pasom

Protivi se izručenju u BiH

(M.M.)

6.3.2015

Dvadesetogodišnji Galib Hadžić iz Tuzle, koji je prije nekoliko dana uhapšen u Zagrebu na osnovu bh. potjernice, protivi se izručenju te će se zbog toga voditi takozvani duži postupak izručenja.

U međuvremenu čeka ga i hrvatska optužnica za nedozvoljeno držanje oružja, koju bi protiv njega uskoro trebalo podignuti zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo.

Kako piše Jutarnji.hr, Hadžić je uhapšen u ponedjeljak pod prilično čudnim okolnostima. Naime, uhapšen je ispred zgrade zagrebačkoga Županijskoga suda na Zrinjevcu, gdje već mjesec i po dana odlazi svakoga ponedjeljka kako bi se javio istražnom sudiji koji ga kontroliše zbog mjere izrečene za nedozvoljeno držanje pištolja.

Naoružan i opasan

Prošlog ponedjeljka, međutim, iznenada su ga okružili policajci zato jer je u tajnosti sedam dana ranije BiH za njim raspisala potjernicu u kojoj ga se tereti za tri pokušaja mafijaške likvidacije. Policajci su procijenili da je mladića, koji je u opisu potjernice označen kao naoružana i opasna osoba, najlakše uhvatiti dok se sam javlja sucu.

Za razliku od optužbi za ilegalno držanje pištolja, one za pokušaje likvidacija uopšte ne djeluju bezazleno. Hadžića je naime, tuzlansko tužilaštvo nakon jednogodišnje tajne istrage osumnjičilo da je osoba koja je iz pištolja u februaru prošle godine Lukavcu kod Tuzle iz zasjede pucala u stomak 23-godišnjem Sanelu Toromanoviću, teško ga ranivši.

Rafalna paljba

Drugi, puno krvaviji događaj zbog kojega BiH traži Hadžića dogodio se mjesec dana kasnije, u martu prošle godine. Tada je napadač naoružan kalašnjikovom u podne na prepunom parkiralištu ispred zgrade u naselju Brčanska Malta u Tuzli otvorio rafalnu paljbu na dvojicu viđenijih pripadnika tuzlanskoga krim-miljea Beriza Kabilovića i Đanija Elezovića.

Usprkos brojnim ranama obojica su preživjela, a mediji su tada obračun stavljali u kontekst okršaja dvije kriminalne skupine: jedne koju predvodi Mersed Hadžić zvani Mirso Švicarac, bratić Galiba Hadžića. Mersed Hadžić inače stalno boravi na relaciji Zagreb - Tuzla, a u Zagrebu navodno ima i prijavljeno boravište.

‘Tri pokušaja ubistva’

Tužilaštvo je ufebruaru ove godine osumnjičilo upravo Galiba Hadžića da je pucao na Kabilovića i Elezovića, a prijave za tri pokušaja ubistva bile su dovoljne da se raspiše potraga.

Još je zanimljivije kako je Galib Hadžić u januaru ove godine pao u ruke hrvatske policije zbog nedozvoljenoga držanja oružja. Naime, patrolirajući obalom jarunskoga jezera policajci su 14. januara ove godine vidjeli na vježbalištu pokraj jezera grupicu kratko izbrijanih i nabildanih muškaraca kako rade sklekove, a nekima od njih iz trenirki su, zataknuti za pas, virili pištolji.

Vidjevši da bi se moglo raditi o opasnim tipovima, policaci su pozvali pojačanje, ali prije dolaska policije, muškarci u trenirkama pokupili su se u svoje automobile te počeli napuštati Jarun.

Međutim neke od automobila uglavnom sa stranim registracijama policajci su uspjeli zaustaviti. Prilikom legitimisanja kod Galiba Hadžića (22) te njegovog rođaka Enesa Hadžića (21) pronašli su pištolje te su oni uhapšeni. Enes je u džepu imao 22.000 eura i 5000 CHF.

Pušteni uz kauciju

Nakon izručenja sucu obojici je određeno pritvaranje u Remetincu, ali su nakon nekog vremena pušteni uz plaćanje kaucije od po nekoliko desetina hiljada kuna, te se redovno morali javljati sucima. Štaviše, dvojica mladića svoje su obaveze jako disciplinovano izvršavala, obavještavajući sud o svakoj promjeni prebivališta i slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.