CRNA HRONIKA

Mogao bih ja završiti ono što sam započeo prije pet godina

“Avaz saznaje” Kobna rečenica koju je Furtula izgovorio prije nego što je ubijen

A. ALJIMI

19.3.2015

Nakon što se prekjučer oko 16 sati predao pripadnicima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajavo, Nikola Veselinović sa Pala, koji se sumnjiči da je iz pištolja ubio suparnika Bojana Furtulu u kafiću “Omerta” na Palama, saslušan je jučer u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo u prisustvu postupajuće tužiteljice, istražitelja i svog advokata Siniše Derganca. 

Prijeteće riječi

Advokat Derganc otkrio je za naš list do sada nepoznate detalje u vezi s obračunom u “Omerti”, a radi se o toku kobnog događaja, što je istražiteljima i tužiteljici tokom saslušanja kazao osumnjičeni Veselinović. 

- Na Palama je poznato da moj klijent svakog jutra pije kafu u tom kafiću. Niko ne zna zašto je oštećeni tada došao u taj kafić. Oni su se, inače, viđali na Palama, jer se radi o malom mjestu. Imali su kontakte na ulici, ali nije bilo problema. Oni u kafiću jesu razmjenjivali prijeteće poglede, ali je oštećeni u jednom momentu kazao Veselinoviću: “Mogao bih ja završiti ono što sam započeo prije pet godina”, (U novembru 2010. godine Furtula je upucao Veselinovića u obje noge ispred kafića “Don” na Palama, op. a.) i nasmijao se – pojasnio nam je branilac Derganc.  

nikola-veselinovic

Veselinović: Bio brži na obaraču

Nadalje, prema izjavi koju je dao tokom istrage, Veselinović je, izrevoltiran Furtulinim riječima, ustao i uzeo šećerluk te ga njime udario u glavu. 

Pukao mu film

- Jednostavno, pukao mu je film, jer je Furtula već jednom pucao na njega i ranio ga. Oštećeni se nageo i naslonio na “kiflu” separea te je krenuo rukom za pištolj. Tada je Veselinović potegao svoj pištolj i ispalio dva hica u njega. Kada je krenuo bježati, vidio je da Furtula stoji na nogama i bilo mu je drago što je živ, što je i izjavio tokom saslušanja. Kasnije je na radiju čuo da je mrtav. Tužilaštvo će zasigurno predložiti da mu se odredi pritvor, a prije toga će ga zadržati na 24 sata. Sve ovo što je moj klijent kazao, zabilježile su kamere videonadzora i toga će se odbrana držati – rekao nam je Derganc.  

bojan-furtula

Furtula: Pokušao izvući pištolj

Vještak medicinske struke Hamza Žujo obavio je obdukciji stradalog Furtule, a uzrok njegove smrti je iskrvarenje. 

- Zadobio je dvije ustrelne rane grudnog koša – pojasnio nam je Žujo. 

Podsjećamo, ranjenog Furtulu gosti kafića prevezli su do Hitne pomoći Doma zdravlja Pale, odakle je trebao biti transportiran u bolnicu Kasindo, ali je podlegao ranama. 

Furtula je jučer sahranjen na gradskom groblju na Palama.

Pokazao gdje je bacio pištolj

Kako saznajemo, policija je privodila i Ž. L., koji je odvezao osumnjičenog Veselinovića u Sarajevo nakon ubistva. On je policajcima kazao da nije znao šta se desilo te je, nakon što je od njega uzeta izjava, pušten na slobodu. On se sumnjiči za pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela. Također, pištolj kojim je izvršeno ubistvo, Veselinović je izbacio iz vozila na području Čeljigovića. Veselinović je odveo policiju do mjesta gdje je odbacio pištolj, a policajci su uz magistralni put Pale – Sarajevo pronašli pištolj kalibra od 6,35 milimetara, koji će biti upućen na vještačenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.