CRNA HRONIKA

ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA Pet osoba na ilegalan način stekli 10.375.300 KM

Centar javne bezbjednosti Banja Luka sumnjiči pet osoba

Ml. D.

30.3.2015

Centar javne bezbjednosti Banja Luka sumnjiči pet osoba da su od 2009. do 2013. godine kroz više krivičnih djela na ilegalan način stekli 10.375.300 maraka te je Okružnom tužilaštvu protiv njenih upućen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.

U saopštenju CJB Banja Luka se navodi da se radi o krivičnim djellima zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava te tri krivična djela nesavjesno privredno poslovanje od čega je jedno u vezi s krivičnim djelom pomaganja.

Nezvanično se saznaje da se radi o firmama "Pionir Coop" iz Banje Luke, čiji je direktor u to vrijeme bio Božidar Dodig (66), te "Karat Plus" iz Sarajeva sa diretkorom Goranom Kojićem (54) i vlasnikom Nerminom Salmanom (54).

Pored njih trojice na prijavi su i imena Zorana Denića (58) iz Beograda te Radmile Zec (57), knjigovođe "Pionir Coop-a" iz Banje Luke.

Dodig je osumnjičen da je u svojstvu direktora preduzeća svjesnim kršenjem odredbi ugovora koji su zaključeni s firmom "Karat Plus", odobrio popuste preduzeću na ime fiktivno izvršenih usluga mikrodistribucije robe i dodatni popust iako na to nije imao pravni osnov.

Na ovaj način je, zajedno s Kojićem i Salmanom, izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Također, Dodig je sa Zoranom Denićem počinio krivčno djelo nesavjesno privredno poslovanje tako što, suprotno odredbama ugovora o kupoprodaji zaključenim s jednim preduzećem iz Laktaša, nije preuzeo mjenice kao sredstvo obezbjeđenja te je nastupila nemogućnost naplate potraživanja od ovog preduzeća.

Tadašnji direktor "Pionir Coop-a" se dalje sumnjiči da je, suprotno ugovoru s "Karat Plus-om", propustio pribaviti sredstva obezbjeđenja na ime kupoprodaje robe, čime je takođe nastupila nemogućnost naplate.

Knjigovođa Radmila Zec se sumnjiči da je sačinjavala poslovnu dokumentaciju neistinitog sadržaja iako je bila svjesna da za to nije imala pravnog osnova, čime je počinila krivično djelo falsifikovanja ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.