CRNA HRONIKA

Spasioci iz Foče, Sarajeva, Mostara, Jablanice, Čitluka i Širokog Brijega tragaju za nestalom Rosandom Vuković

Akcija članova Saveza GSS BiH kod Foče

Al. B.

17.4.2015

U potragu za staricom Rosandom Vuković iz Miljevine kod Foče, koja je nestala 4. aprila, uključili su se i pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) BiH iz nekoliko gradova.

Na poziv stanice GSS Foča, u ovaj grad stiglo je oko 30 spasilaca iz Sarajeva, Mostara, Jablanice, a dolazak su potvrdile i njihove kolege iz Čitluka i Širokog Brijega. Pomažu im i pripadnici jedinice za podršku CJB Foča, rodbina nestale i mještani. Lokalitet Pređela pretražuje se i uz pomoć pasa tragača.

potraga-1

- Oko 8.15 sati izašla je u prodavnicu da za sebe i mlađeg brata, pošto žive zajedno, kupi kiflu i hljeb. To je ostavila ispred zgrade na haubu od auta. Otišla je na autobusko stajalište i tu je pokupio neki auto sive boje. Kod sebe nije imala ni dokumenta, ni ništa. Imala je samo pola marke. To je starija žena koja je živjela dosta siromašnim, teškim životom. Još poslije nove godine, valjda je bolest napredovala, ona je pakovala stvari da bi negdje putovala, govorila da to nije njena kuća, da je došla malo u goste. U mjestu Igoče smo živjeli do 1968. godine i ne znamo da li je povuklo da dođe ovdje - kaže Velimir Vuković, Rosandin sin.

velimir-vukovic

Vuković: Imala je samo pola marke

Pokislu i promrzlu staricu kako tetura cestom vidio je vlasnik kafane kraj puta Foča - Tjentište, pa je zbog toga potraga fokusirana na taj dio fočanske općine.

Ovo nije prva akcija članova Saveza GSS BiH. Savez je formiran prije četiri godine i čini ga 14 službi iz svih dijelova BiH.

- Cilj nam je da okupimo sve spasilačke službe u BiH, prije ili kasnije da svi shvatimo da treba da radimo zajedno, jer tako smo najefikasniji, a tako će nas i vlasti najbolje primjetiti. I na terenu dajemo najbolje rezultate kad radimo zajedno jer nijedna stanica sama nema dovoljno ni ljudi, ni snage, ni opreme, ni uvježbanosti da bi sama rješavala ovako velike probleme poput ovog gdje treba pretražiti veliko prostranstvo - kaže Zdenko Marić, predsjednik Saveza GSS BiH.

zdenko-maric

Marić: Okupiti sve spasilačke službe u BiH

Interventna spasilačka služba iz Mostara ima oko 45 spasilaca, ali u akcijama radnim danom učestvuju oni koji uspiju dobiti slobodan dan na poslu.

- Radimo spašavanja na vodi, potrage pod vodom, sve do klasičnih stijenskih spašavanja, a najupečatljivije su bile prošle poplave. Bili smo među prvima u Maglaju, a poslije toga u Bijeljini. To nam je najviše ostalo u sjećanju - dodaje načelnik službe Zoran Vlaho.

zoran-vlaho

Vlaho: Poplave nećemo zaboraviti

Poplave pamte i spasioci iz Foče, ali i evakuacije staraca i bolesnih iz snijegom zametenih sela, potragu za nastradalim radnicima TE Gacko i druge akcije. GSS Foča ima 84 člana i radi bez podrške Općine ili druge institucije vlasti. Ipak, na to se ne obaziru, jer cilj je spasiti ljudski život, bez obzira u kojem entitetu ili gradu on bio ugrožen.

- Mi smo ljudi čiji je osnovni cilj spašavanje ljudskih života i tu smo da pomažemo. Nebitno u kojem gradu se nešto desi mi se brzo okupimo, družimo se i privatno i maltene svi se lično poznajemo - rekao je načelnik GSS Foča i vođa potrage Nenad Ikonić.

nenad-ikonic

Ikonić: Cilj je spašavanje ljudskih života

Gorski spasilac može postati svaki građanin

- Mi radimo volonterski, bez naknade i onaj ko je spreman da se žrtvuje, da daje, može nam pristupiti i obučavati se kako se radi spašavanje. A vlasti trebaju bolje razumjeti ono zbog čega mi postojimo. Postoji velika praznina u zakonu. Kad nestane jedna osoba ne postoji služba ili vladina organizacija koja se time bavi. Policiji u zakonu stoji da čekaju 24 sata. Ako je vrijeme loše, ako je zima, ako je nestalo dijete ili starija osoba previše je i dva sata. Zato smo se organizirali, zato postojimo i reagiramo odmah, na poziv rodbine ili očevica, nekad i preventivno djelujemo - kaže predsjednik Saveza GSS BiH Zdenko Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.